Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanka s premijerom Malezije Mahathirom bin Mohamadom u Ankari izjavio da je solidarnost između Turske, Malezije i Pakistana neophodna za jedinstvo islamskog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Mahatir je također istakao da će saradnja između Malezije i Turske pomoći da se, kako je kazao, muslimanski svijet oslobodi kontrole drugih država.

- Lako je davati izjave. Ali imati djelotvornu akciju je mnogo važnije. Zato sam predložio da tri muslimanske zemlje rade zajedno. Barem ove tri, Turska, Malezija i Pakistan. Tako da možemo govoriti glasnije u vezi s mnogim područjima, naprimjer odbranom - dodao je.

Na pitanje novinara o oslobađanju Hakana Atille, Erdogan je kazao da će se sastati s njim nakon što određeno vrijeme provede u krugu porodice.

- Njegov boravak u zatvoru i sav taj proces uznemirili su mene i moje kolege. Ne postoji nikakva barijera između Hakana Atille i nas. On je naš sin - rekao je Erdogan.

Bivši zamjenik generalnog direktora Halk banke Mehmet Hakan Atilla, koji je prije nekoliko dana pušten na slobodu iz zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), doputovao je u srijedu u Istanbul.

Odgovarajući na pitanja novinara, Erdogan je izjavio i kako je postupak Rusije kojim je omogućeno putovanje bez viza turskim državljanima rezultat prijateljskih odnosa Turske i Rusije.

- Ruski postupak koji omogućava turskim državljanima putovanje bez viza rezultat je naših bliskih odnosa i dijaloga - rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Malezije Mahathirom bin Mohamadom u Ankari.

Prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, turski državljani sa službenim pasošima moći će bez viza boraviti u kratkoročnim posjetama Rusiji.