open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska prati politiku Grčke ispunjenu "provokacijama"
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kritizirao Grčku zbog nedavnih "provokacija" navodeći kako Turska neće odustati od zaštite svojih prava i interesa.
26.09.2022. u 18:16
get url
text

- Strana vojna gomilanja širom Grčke koja podsjećaju na okupaciju, u suštini bi trebala uznemiriti grčki narod, a ne nas - kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta u Ankari.

Erdoganovi komentari uslijedili su nakon što su dronovi turske vojske zabilježili grčko raspoređivanje oklopnih vozila na otocima Lezbos i Samos, što je kršenje međunarodnog prava.

Turska je u ponedjeljak pozvala grčkog ambasadora i pozvala na okončanje kršenja na egejskim otocima te vraćanju njihovog nevojnog statusa, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Ujedno, u protestnoj noti SAD-u, Turska je pozvala na poštivanje statusa otoka u Istočnom Egeju i istakla kako trebaju biti poduzete mjere da bi se spriječila upotreba oružja tamo.

Erdogan je kazao kako Turska prati politiku Grčke ispunjenu "provokacijama".

- Svjesni smo da su stvarne namjere onih koji su grčke političare potaknuli protiv nas, spriječiti naš program gradnje velike i snažne Turske - kazao je Erdogan.

Dodao je kako Turska, ukoliko to bude potrebno, neće odustati od korištenja svih raspoloživih sredstava radi zaštite svojih prava i interesa dodajući kako Grčka nije na istom nivou sa Turskom.

Istakao je i kako će Grčka odgovarati za ljude koje je ostavila da umru na Mediteranu. 

Erdogan kazao i da je na marginama Generalne skupštine UN-a skrenuo pažnju na posredničku ulogu Turske u migrantskoj krizi i isporuci žita zbog čega je posebno pohvaljen.

- Više od pet miliona tona žitarica iz Ukrajine izvezeno otkako je prvi brod isplovio prema sporazumu iz Istanbula 1. augusta - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.