open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Turska vodi najodlučnije i najdalekosežnije operacije protiv ISIL-a
U poređenju s ostatkom svijeta, Turska je izvela "najodlučnije i najdalekosežnije operacije" protiv terorističke organizacije ISIL, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.
09.09.2022. u 15:03
get url
text

- Naša obavještajna služba, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Oružane snage izvele su najodlučnije i najdalekosežnije operacije u svijetu protiv ISIL-a - izjavio je Erdogan nakon džuma-namaza u Istanbulu.

Istakavši kako Zapad nikada nije izveo "adekvatnu operaciju ili borbu" protiv terorističke organizacije ISIL, Erdogan je kazao:

- Samo pričaju o ovom pitanju, ništa drugo ne rade.

Erdoganovo obraćanje uslijedilo je nedugo nakon što je neutraliziran jedan od najvažnijih vođa terorista ISIL-a Bashar Khattab Ghazal al-Sumaidai, kodnog imena Abu Zeid.

Osvrnuvši se na razgovor sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom na NATO samitu u junu u Madridu, Erdogan je kazao kako je američki lider najavio svu podršku koju može kada su u pitanju avioni F-16.

Nada se da Sjedinjene Američke Države neće navesti Tursku u drugom smjeru.

- SAD nije jedina zemlja u svijetu koja prodaje ratne avione. Prodaju ih zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Rusije. Moguće ih je dobiti od svakud, neki nam šalju signale za to - rekao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa saopćenjem CENTCOM-a 7. septembra koje se odnosi na podršku međunarodne zajednice SDF-a u borbi protiv ISIL-a, Erdogan je kazao kako SAD nažalost nastavlja pogrešne korake kada je u pitanju SDF.

Dodao je kako će o tome razgovarati s Bidenom tokom posjete New Yorku radi zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Turski predsjednik je izrazio namjeru da prisustvuje pogrebu britanske kraljice Elizabete II, ukoliko mu raspored to bude dozvolio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.