Združena akcija

Europol zaplijenio drogu vrijednu 85 miliona eura

Objavljeno: 11.10.2019. u 13:17

Također je zaplijenjeno 11,3 tona sirovina čime je prekinuta proizvodnja amfetamina

Europol je koordinirao između 16. i 20. septembra operaciju velikog obima "Dani zajedničke akcije 2019".

Akcija je imala za cilj sintetičke droge i psihoaktivne supstance, trgovinu ljudima, krijumčarenje migranata, krivotvorenje dokumenata, nanošenje šteta okolišu, i provele su je policijske snage država članice EU, trećih zemalja i tijela Evropske unije, saopćeno je u petak iz policijske agencije EU (Europol).

Foto: Europol

Zajednički napori 16 država članica, predvođenih poljskim Centralnim istražnim biroom, bili su usmjereni na trgovce drogom širom Evrope. Te akcije nanijele su značajan udarac mrežama trgovaca drogom i rezultirale su zapljenom 85 miliona eura vrijedne droge s nelegalnog tržišta. Također je zaplijenjeno 11,3 tona sirovina čime je prekinuta proizvodnja amfetamina.

U zavisnosti od metoda proizvodnje, ta količina sirovih materija bila je dovoljna za proizvodnju 6,3 tona amfetamina, vrijednih skoro 63 miliona eura na evropskom tržištu. Pored toga, zaplijenjene su i droge vrijedne 85 miliona eura, što predstavlja ozbiljan udarac evropskom tržištu droge.

Ostale velike zapljene uključuju 1.300 kilograma kokaina, 22 kilograma i 107 biljki kanabisa, 19.601 tabletu ecstasyja, 10,63 kilograma amfetamina i šest kilograma MDMA.

Ukupni rezultati akcija protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata  su 411 hapšenja, identifikaciju 54 potencijalne žrtve trgovine ljudima, zapljenu 1,1 milion cigareta i 223 kilograma duhana, 166 životinjskih primjeraka, 2.472 kilograma nelegalnog ulova ribe, saopćeno je u petak iz Europola.

U operaciji je učestvovalo 37.000 policajaca.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije