open-navfaktor-logo
search
SAD
Facebook više neće uklanjati tvrdnje da je COVID-19 stvorio čovjek
Facebook je najavio da više neće uklanjati sa svojih platformi tvrdnje da je koronavirus stvorio čovjek.
02.06.2021. u 08:27
get url
text
get url
text

Ta najava došla je ubrzo nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden objavio da je naložio da se udvostruče napore o istraživanju porijekla COVID-19, piše CNN.

U izjavi za CNN Business, portparol Facebooka rekao je da, "u svjetlu tekućih istraga o porijeklu COVID-19 i u dogovoru sa stručnjacima za javno zdravstvo, više nećemo uklanjati tvrdnju da je COVID-19 čovjek napravljen".

- Nastavljamo da radimo sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo išli u korak sa evolutivnom prirodom pandemije i redovito ažuriramo naše politike kako se javljaju nove činjenice i trendovi - dodao je glasnogovornik.

Biden je prošlu srijedu najavio da je američkim zvaničnicima dao 90 dana da istraže porijeklo virusa. Najava je uslijedila nakon što je u američkom obavještajnom izvještaju utvrđeno da se nekoliko istraživača na kineskom Institutu za virusologiju Wuhan u novembru 2019. razboljelo i moralo je biti hospitalizirano, što je novi detalj koji je potaknuo novi javni pritisak na Bidena da dublje uđe u porijeklo virusa.

Facebook (FB) je u februaru objavio da će ukloniti tvrdnje da je virus stvorio čovjek nakon "konsultacija s vodećim zdravstvenim organizacijama, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO)". Društvena mreža također povlači postove koji šire dezinformacije o vakcinama i druge lažne tvrdnje koje su razotkrili službenici javnog zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.