open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava
Federacija BiH: U 139 kontrola otkrivena 34 neprijavljena radnika
Porezna uprava Federacije BiH je od 8. jula na području Federacije BiH započela širu aktivnost kontrole poreznih obveznika koji obavljaju uslužne djelatnosti u cilju kontrole zakonitosti poslovanja
10.07.2019. u 16:16
get url
text

Porezna uprava Federacije BiH je od 8. jula na području Federacije BiH započela širu aktivnost kontrole poreznih obveznika koji obavljaju uslužne djelatnosti u cilju kontrole zakonitosti poslovanja u kojim su otkrili 34 neprijavljena radnika, 37 obveznika koji nisu evidentirali promet, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Inspektori Porezne su 8. i 9. jula na području općina: Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Neum, Čitluk, Mostar i Čapljina izvršili ukupno 139 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, mesarsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja - zapečaćeno je 24 objekata, a u 65 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 139.400 KM.

Osim tih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će će biti nastavljene i u narednim danima na širem području FBiH su dovele do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika, pa je od najave kontrola, tj. od 3. do 10. jula 2019. samo u općini Neum prijavljeno 113 zaposlenika, a u općini Čitluk 13, saopćeno je iz PUFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.