open-navfaktor-logo
search
Ambasador u posjeti
Field: Prevent Components pomaže da Srebrenica postane mjesto dobrog življenja
Delegacija Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, predvođena ambasadorom Matthew Fieldom, posjetila je danas proizvodne pogone Prevent Components u Srebrenici, gdje se informirali o poslovanju Prevent Grupacije, razvojnim planovima, te saradnjom s kompanijama na tržištu Velike Britanije.
17.12.2020. u 11:38
get url
text

Ambasador Field je obišao i proizvodne pogone u kojima nastaju komponente za ikonu britanskog automobilizma Aston Martin te kultni Landrover. Održan je i sastanak s predstavnicima Prevent Grupacije koji su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa britanskom ambasadom u BiH. 

- Danas smo došli da vidimo šta Srebrenica ponovo može biti – mjesto dobrog življenja za sve njene građane. Drago mi je što Prevent Components pomaže pri ostvarenju te vizije. Izuzetno mi je drago čuti da se proširuje njihovo poslovanje sa Aston Martinom, Jaguarom i Landroverom, tri poznata britanska auto brenda koji predvode u ambiciji Ujedinjenog Kraljevstva da sva nova vozila imaju nultu emisiju do 2040. godine - izjavio je ambasador Field.

Direktor Prevent Componentsa Enes Hadžiahmić za Fenu je kazao da je britanski ambasador veliki prijatelj BiH i promotor trgovinske razmjene BiH i Velike Britanije.

- Posebno smo ponosni da smo predstavili pogone u Srebrenici koji su dio supply chain-a ikonskih brandova britanske auto industrije. Prevent Components Srebrenica djeluje u sastavu Grupacije već sedam godina i možemo zaključiti da je ova investicija premašila i najoptimističnije prognoze. Najbolji dokaz za to je posljednja saradnja sa Aston Martinom i sedmična isporuka komponenti za više od stotinu automobila SUV Modela DBX, nove perjanice ovog premium brenda, jer ona je definitivno jedna od vodećih vozila koja se promovira u cijelom svijetu, a nama je posebno zadovoljstvo da se radi u našim pogonima. Na sastanku je razgovarano i o doprinosu Prevent Grupacije razvoju bh. privrede, s naglaskom na zapošljavanje i izvoz. Ambasador je tokom sastanka posebno istakao filantropsko djelovanje Grupacije, Fondacije Hastor te osnaživanje lokalnih zajednica u cijeloj BiH – kazao je Hadžiahmić.

Sagovornici iz Preventa i ambasador Field razmijenili su stavove o važnosti nastavka privrednih reformi kao i imperativu stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u BiH, te su razmotrili i druge platforme za saradnju u narednom periodu.

Prevent Grupacija u proteklom periodu značajno je proširila svoje prisustvo na britanskom tržištu i kroz druge divizije poslovanja, kao što su proizvodnja autopresvlaka i namještaja. Ukupna vrijednost godišnjeg izvoza za ovo tržište prelazi 10 miliona funti.

U Srebrenici u Preventu je zaposleno oko 170 zaposlenika. Nakon posjete Preventu, ambasador Field će posjetiti i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i odati počast žrtvama genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.