open-navfaktor-logo
search
Promjene u kalendaru
Formula 1: Otkazane još četiri ovosezonske trke
Formula 1 u petak je objavila da su otkazane još četiri trke iz ovosezonskog kalendara zbog pandemije koronavirusa, i to sve na tlu Amerike. Radi se o trkama u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Meksiku i Kanadi, prenosi Anadolu Agency (AA).
24.07.2020. u 20:14
get url
text

Iz Formule 1 su rekli da je odluka donesena "zbog fluidne prirode pandemije COVID-19, lokalnih ograničenja i važnosti zaštite zajednice i naših kolega", a da su prethodno obavljene konsultacije sa odgovarajućim partnerima u pogođenim zemljama.

Chase Carey, predsjednik i izvršni direktor Formule 1, rekao je da se raduje što će trke biti u rasporedu za 2021. godinu.

- Želimo odati počast našim nevjerovatnim partnerima u Americi i veselimo se što ćemo ponovo biti s njima sljedeće sezone kada će opet biti u stanju da oduševe milione širom sveta“, istakao je Carey.

Također, iz Formule 1 su objavili da su u ovogodišnji kalendar uvrštene još tri trke. Tako će se trka za Veliku nagradu Portugala ove sezone održati prvi put nakon 1996. godine, a u kalendaru su i trke na klasičnim stazama u Imoli i na Nurburgringu.

Trka za Veliku nagradu Portugala održaće se 25. oktobra, dvije sedmice ranije voziće se Velika nagrada Eifela na Nurburgringu, dok će se Velika nagrada Emilia Romagna u Imoli voziti 1. novembra.

Ovosezonski kalendar šampionata Formule 1 potpuno je izmijenjen zbog pandemije koronavirusa. Ranije je otpao niz trka koje su bile planirane, a uvrštene su neke nove poput današnje odluke o održavanju Velike nagrade Portugala i povratku u kalendar Imole i Nurburgringa. Na nekim stazama, kao što su RB Ring u austrijskom Spielbergu i britanski SIlverston voziće se ili su vožene po dvije trke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.