open-navfaktor-logo
search
"Koronavirus rasizam"
Fotografije migranta radnika obučenog kao "sredstvo za čišćenje ruku" izazvale bijes na internetu
Fotografije čovjeka odjevenog kao sredstvo za dezinfekciju ruku tokom globalne pandemije koronavirusa izazvale su bijes mnogih na društvenim mrežama.
12.03.2020. u 09:10
get url
text

Slike radnika migranta prisiljenog da se obuče kao sredstvo za dezinfekciju ruku u predvorju sjedišta naftnog giganta Saudi Aramca izazvale su bijes nakon što su postale viralne.

Na fotografijama koje su se pojavile online u utorak vidi se muškarac s maskom na licu i u kutiji na kojoj piše "sredstvo za čišćenje ruku". Fotografije su mnogi odmah opisali kao eksploatacijske i rasističke te kao još jedan primjer zlostavljanja zaposlenika u Saudijskoj Arabiji, ali i kao primjer "koronavirus rasizma", piše BuzzFeed News.

Iako je Saudijska Arabija provela neke reforme, grupe za ljudska prava navode da migranti u zemlji i dalje imaju jako mala prava.

E-mail Brunswicku, PR firmi koja predstavlja Saudi Aramco, ostao je bez odgovora, ali tek nakon što su slike postale viralne, Saudi Aramco je na Twitteru saopćio da su "izrazito nezadovoljni" onim što se dogodilo te da poduzimaju mjere da se spriječi ponavljanje toga.

Saudi Aramco je najvrjednija kompanija na svijetu, a u decembru je njena početna javna ponuda bila najveća u historiji s 1,7 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.