open-navfaktor-logo
search
Velika navala
Francuska: Redovi na benzinskim pumpama zbog nestašice goriva
Najmanje jedna od 10 benzinskih pumpi u Francuskoj pogođena je nestašicom goriva u srijedu, zbog čega su formirani redovi, objavili su lokalni mediji.
06.10.2022. u 14:51
get url
text

Novine "Ouest-France" objavile su da su sniženja, problemi u snabdijevanju zbog štrajkova i kupovina zaliha uspaničenih vozača glavni razlozi za nestašicu.

- Oko 12 posto pumpi ima poteškoće s najmanje jednom vrstom goriva, a situacija varira u zavisnosti od regiona - rekao je portparol vlade Olivier Veran novinarima nakon sastanka Savjeta ministara u srijedu.

U regiji Hauts-de-France, pogođeno je oko 30 posto benzinskih pumpi.

Lider francuskog tržišta, kompanija "TotalEnergies" objasnila je nestašicu padom cijena.

- Popust od 20 centi po litri dodan je Vladinom popustu od 30 centi po litri na svim 'TotalEnergies' pumpama. To je dovelo do velike navale - navodi kompanija.

Situaciju na benzinskim pumpama značajno pogoršava štrajk za veće plate u šest od osam francuskih rafinerija koji je počeo 27. septembra.

Veran je odbacio termin "nestašica goriva", navodeći da se radio o problemima u snabdijevanju pojedinih pumpi navodeći da nema razloga za paniku.

- Da bi se situacija što prije vratila u normalu na sjeveru zemlje su u četvrtak puštene takozvane 'strateške' zalihe za popunu benzinskih pumpi - objavile su vlasti regije Hauts-de-France.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.