Prvog mjeseca prošle godine Zmajevi su dobili novog selektora. Selektora kojeg nisu željeli ni veći dio vatrenih navijača, ali ni veći dio ostatka javnosti.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Fudbalska Bosna i Hercegovine je poražena onog trenutka kada je Ivaylo Petev dobio prednost ispred Sergeja Barbareza. Idol nacije i čovjek koji je "ostavljao srce na terenu" bio je prijedlog Emira Spahića, bivšeg kapitena Zmajeva, dok je bugarskog stručnjaka "pogurao" Zvjezdan Misimović...

Petev je ujedno bio želja i Misimovićevog šefa Vice Zeljkovića, a treba naglasiti kako Izvršni odbor FSBiH nije bio jednoglasan (Muhamed Begagić nije glasao "za"). 

Misimović i poltroni okupljenji oko novog predsjednika najavljivali su bugarskog stručnjaka kao nekog ko će preporoditi Zmajeve, ali... Ono čega se javnost pribojavala, na kraju se i dogodilo.  

Petev se, kako kažu brojke, promovisao u najgoreg selektora u historiji BiH, odnosno trenera koji je u dosadašnjih 13 kvalifikacionih ciklusa osvojio najmanje bodova.

VEZANI TEKST - "Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu

Jedna pobjeda, četiri remija i tri poraza dovoljno je za sedam bodova. I to je strahoviti pad u odnosu na protekle godine. Skoro duplo manje bodova u odnosu na kvalifkacije za EURO 2020, a koje su ocijenjene kao neuspješne! Odnosno po deset bodova manje od dva ciklusa prije toga...

Uz najmanje osvojenih bodova, ostat će upisano da je Petev selektor pod čijom palicom su Zmajevi ostvarili najmanje pobjeda u jednom kvalifikacionom ciklusu - samo jednu protiv Kazahstana.

FSBiH je za kraj "stvar" pokušao spasiti "menadžerskom utakmicom" protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali Petev ni u ovom meču nije uspio spasiti čast - Zmajevi su pod njegovom palicom izgubili i u Los Angelesu. 

Bilo, ne ponovilo se...