open-navfaktor-logo
search
Istraga
FUP dostavio izvještaj protiv policajaca snimljenih kako tuku Mostarca, poznato šta im se stavlja na teret
Federalna uprava policije (FUP) Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dostavila je izvještaj protiv dvojice policajaca koji su prije mjesec snimljeni u centru Mostara kako brutalno tuku mladića na ulazu u zgradu.
13.05.2021. u 16:46
get url
text

Kako je za Faktor potvrdila glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajič, FUP je postupajući po zahtjevu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona za prikupljanjem dodatnih obavijesti o ovom slučaju prikupio potrebne informacije, te je u Tužilaštvu danas i zvanično zaprimljen izvještaj protiv policajaca J. P. i A. V. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te zlostavljanje u obavljanju službe iz Krivičnog zakona (KZ) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Podsjetimo, radi se o policajcima Jusufu Penavi i Adisu Vračeu, a slučaj je dospio u javnost nakon što su pojedini hercegovački portali objavili videosnimak na kojem se vidi njihovo u najmanju ruku sporno postupanje prema Mostarcu Slavenu Blaževiću.

Kako se tada moglo čuti, Blažević je nakon "tretmana" ispred ulaza u zgradu istu večer priveden u Policijsku stanicu Mostar, te mu je zbog toga što je prekršio zabranu kretanja uručen prekršajni nalog.

VEZANI TEKST - Ovo je mladić kojeg su pretukli policajci u Mostaru: "Tražio sam da platim kaznu, ali..."

Nakon što je snimak podigao buru u javnosti, oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK, najoštrije osudivši brutalni ispad policajaca za koji, kako su naveli, nema opravdanja.

- Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlaštenja i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko izvinjavamo cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se postupalo - naveli su tada iz MUP-a HNK.

Policajci su, kako je ranije potvrđeno, odmah udaljeni sa dužnosti, te je protiv njih pokrenuta unutrašnja istraga.

Kako je kazala Rajič, nakon uvida u izvještaj o poduzetim radnjama koji je danas dostavio FUP, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim mjerama koje će u ovom predmetu biti poduzete.

VEZANI TEKST - Slučajevi X objavili snimak policijske potjere u Mostaru

Ukoliko se utvrdi krivična odgovornost policajaca, mogli bi se suočiti i sa kaznom zatvora.

Naime, prema Krivičnom zakonu FBiH za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja prilikom kojeg se drugom nanese kakva šteta ili teže povreda prava drugog, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Također, prema KZ-u FBiH, službena osoba koja u obavljanju službe drugog zlostavlja, nanosi mu teže tjelesne ili duševne patnje, zastrašuje ga ili vrijeđa, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.