Ističe da je pandemija koronavirusa odnijela više od 1,6 miliona života, te nanijela ogromne ekonomske štete i milione ljudi ostavila bez posla, dok veliki broj djece propušta ključno vrijeme u školi.

No, optimista je da će se stvari popraviti u narednoj godini. Uporište nalazi u tome da se uvjerio u brzinu naučnih napredaka u ovoj godini.

- Ljudska rasa nikada nije napravila ovoliki napredak kada je riječ o liječenju bilo koje bolesti u jednoj godini, nego što je to svijet učinio u borbi protiv COVID-19 - istakao je na svome blogu.

Dodaje da u normalnim okolnostima pravljenje vakcine može trajati i do deset godina, dok je više vakcina protiv koronavirusa kreirano za manje od godinu dana.

No, ne smatra da je, još uvijek, pandemija time pobijeđena.

- Kompjuterski modeli predviđaju da bi pandemija mogla čak da bude još gora u sljedećih mjesec dana. Moramo naučiti više i o novom soju koronavirusa koji se pojavio - objasnio je.

Naveo je, međutim, dva razloga koji ulijevaju nadu.

- Prvi razlog je taj da maske, socijalno distanciranje i ostale mjere mogu usporiti širenje koronavirusa, a drugi je da će u proljeće 2021. vakcine protiv koronavirusa biti rasprostranjene u tolikoj mjeri da će imati utjecaj na svijet - zaključio je Gates.

Procjenjuje da će, uz pridržavanje trenutnih epidemioloških mjera, broj smrtnih slučajeva opasti u velikoj mjeri. Barem će, smatra, tako biti u bogatim zemljama i život će biti bliži normali nego što je to sada slučaj.