open-navfaktor-logo
search
Kontrola brzine
Gdje će sve u Sarajevu biti stacionirani radari
Sarajevo će dobiti nove radare, a njihovo postavljanje još  je u toku i pratit će automobile 24 sata dnevno 
24.09.2018. u 18:10
get url
text

Na području Kantona Sarajevo trenutno je postavljano je 11 kućišta stacioniranih radara i osam sistemskih jedinica, kojima se mjeri brzina kretanja vozila i kontrola prolaska vozila kroz crveno svjetlo.

Pored toga, Sarajevo će dobiti još osam novih stacioniranih radara i njihovo postavljanje je u toku, rečeno je za Faktor u MUP-u Kantona Sarajevo.

Na Grbavici je već postavljeno kućište u kojem će biti postavljen stacionirani radar, kao i ulici Terezija.

Stacionirani radari će snimati automobile na tačno definiranim lokacijama 24 sata dnevno kada pređu nedozvoljenu brzinu, kao i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.

{$galerijaFotografija}

- Radari se postavljaju u ulici Terezija na pravcu prema  Skenderiji, u blizini poslovne zgrade Vodovoda i kanalizacije. Zatim, u općini Novo Sarajevo u ulici Zmaja od Bosne, na raskrsnici kod Socijalnog, prema Ilidži, te u ulici Topal Osman paše ispred stadiona Grbavica. U Novom Gradu radari će biti postavljeni u  Nedžarićima, ulici Džemala Bijedića na raskrsnici sa ulicom Ante Babića, kao i spod Stupske petlje, u ulici Džemala Bijedića od Ilidže prema centru grada - kaže Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo.

Na brzoj cesti kroz Blažuj bit će stacionirana dva radara.  Jedan će biti na raskršću prema Vlakovu, u pravcu Mostarskog raskršća, a drugi u suprotnom smjeru, na mjestu skretanja sa brze ceste za Ilidžu.

Kuldija nije mogla precizirati kada će biti završeno stacioniranje radara, odnosno kada će biti stavljeni u funkciju.

Pojasnila je da se po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH definisano je da se brzina kretanja vozila utvrđuje  pomoću uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, tahografskim zapisom, neposrednim praćenjem vozilom uz video-nadzor. U tom slučaju propisano je i fotografisanje i videozapis sa podacima o utvrđenoj brzini kretanja vozila, tahografski zapis i zapisnik o očitanju na radaru, koji služe kao dokaz o utvrđenoj brzini kretanja vozila.

U tom slučaju dopunske table "radarska kontrola"postavljene su ispred stacioniranih radarskih sistema u Kantonu Sarajevo, iako to nije  kao obaveza propisano Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. 

Prilikom rada policijskih službenika sa mobilnim radarima, oni se postavljaju na mjestima gdje postoji saobraćajni znak "najveće dozvoljene brzine kretanja vozila" kao i "znak naziv naseljenog mjesta", istakla je Kuldija.

Glasnogovornica sarajevske policije upozorava da je dozvoljena brzina u naselju 50 kilometara na sat, odnosno koliko piše na znaku i vozači se moraju pridržavati ograničenja.

- Kazna za prekoračenje brzine od 10 do 20 kilometara iznosi 50 maraka, od 20 do 30 km od 100 do 300 maraka uz dva kaznena boda i oduzimanjem vozačke dozvole od jednog do četiri mjeseca. Prekoračenje brzine više od 30 kilometara na sat kažnjava se od 400 do 1.000 maraka uz dva kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole od dva do šest mjeseci. Važno je znati da policija samo izriče uvjek najnižu kaznu, a sud odlučuje o konačnoj visini kazne – ističe Suvada Kuldija.

Uz postojeće i  radare koji će biti postavljeni u Kantonu Sarajevu stalna kontrola brzine mjerit će se nasljedećim lokacijama:

- Ulica Džemala Bijedića, ispod Stupske petlje, pravac Ilidža.

- Ulica Džemala Bijedića, ispod Stupske petlje, pravac prema Centru.

- Ulica Bulevar Meše Selimovića, pravac Ilidža-Centar (raskrsnica kod studentskih domova).

- Ulica Bulevar Meše Selimovića, pravac Centar-Ilidža (raskrsnica kod studentskih domova).

- Bulevar Meše Selimovića, pravac Centar – Ilidža, kod RTV doma.

- Bulevar Meše Selimovića, pravac Ilidža – Centar, Otoka.

- Ulica Zmaja od Bosne, pravac Centar-Ilidža (raskrsnica Socijalno).

- Ulica Zmaja od Bosne, pravac Ilidža – Centar, kod Ekonomske škole.

- Ulica Zmaja od Bosne, pravac Centar – Ilidža, kod Kampusa.

- Ulica Terezija, pravac prema Skenderiji.

- Raskrsnica ulica Zvornička - Topal Osman paše (kod stadiona Grbavica).

- Brza cesta u Blažuju, skretanje za Vlakovo.

- Brza cesta Mostarsko raskršće - Ilidža, kod skretanja na M-17 za Ilidžu.

- Ulica Kurta Schorka, Dobrinja.

- M-5 Rakovica (kod osnovne škole).

- M-5 Gladno polje.

- M-17 Binježevo.

- A-1 Visoko - Sarajevo (Malešići).

Radari 21.09.2018.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.