open-navfaktor-logo
search
Španija
Ginekolog optužen za otmicu bebe, sud ga oslobodio
Djeca su često oduzimana majkama uz lažno objašnjenje da su umrla nakon rođenja, a pravosuđe je zaprimilo preko 2.000 izvještaja o krađi beba širom zemlje
08.10.2018. u 17:33
get url
text

Španski sud proglasio je krivim optuženog na prvom suđenju vezanom za skandal s ukradenim bebama u vrijeme diktature, kada je na hiljade beba oduzeto roditeljima, ali ga je oslobodio zbog zastare.

Sud u Madridu zaključio je da je 85-godišnji penzionisani ginekolog Eduardo Vela kriv za otmicu ženskog novorođenčeta od njezine majke 1969. godine, ali da je za taj zločin nastupila zastara jer se tužiteljica Ines Madrigal, beba za čiju je otmicu Vela optužen, obratila sudu tek 2012. godine.

To je bilo prvo suđenje u vezi sa spomenutim skandalom koji je počeo četrdesetih godina prošlog stoljeća, u prvim godinama Francove diktature, kada su vlasti počele otimati djecu ljevičarskih disidenata i davati ih ljudima sklonim režimu.

Današnja presuda prva je koja se odnosi na široko rasprostranjenu trgovinu djecom koja se u Španiji odvijala od kraja Građanskog rata do smrti Francisca Franca 1975. godine.

Ta je praksa potom prerasla u cijelu mrežu trgovine novorođenim bebama koju su činili liječnici, medicinske sestre, advokati i pripadnici klera. Godine 2008. španski sudac je došao do brojke od 30.000 otete djece od izbijanja Španskog građanskog rata.

Djeca su često oduzimana majkama uz lažno objašnjenje da su umrla nakon rođenja.

Pravosuđe je zaprimilo preko 2.000 izvještaja o krađi beba širom zemlje.

Vela, direktor ginekologije madridske bolnice San Ramon u šezdesetima i sedamdesetima, opetovano je odbacivao optužbu koja mu se stavlja na teret, a na većinu pitanja je odgovorio da ne zna ili da se ne sjeća.

Tužilac je tražio 11 godina zatvora za Velu zbog otmice i falsificiranja rodnog lista i ostalih dokumenata podnositeljice tužbe Ines Madrigal, koja sada ima 49 godina. Njezina posvojiteljica otkrila joj je da nije njezina biološka majka 2010., kada je skandal došao u medije.

U trenutku kada je predana svojoj posvojiteljici, pripadnik klera koji je djelovao kao posrednik kazao je da se radi o "poklonu dr. Vele".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.