Svaka sedmica blokade mogla bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine za oko 0.2 do 0.4 postotna boda, pokazala je nadalje studija najvećeg evropskog osiguravatelja, objavljena u petak.

Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenja kretanja, koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Ove sedmice pridružila im se i blokada tranzita kroz Sueski kanal zbog nasukavanja 400-metarskog broda za kontejnerski prijevoz tereta Ever Givena.

- Problem je što je blokada Sueskog kanala kap koja je prelila čašu za globalnu trgovinu - napisali su autori studije.

- Prvo, rokovi isporuke robe produženi su od početka godine, i sada su u Evropi duži nego što su bili kada je pandemija COVID-19 bila u punom jeku - upozorili su.

U SAD-u situacija je još gora, i robi treba dvostruko više vremena da stigne do naručitelja, pokazala je studija, budući da su se zalihe iscrpile u očekivanju jačanja potražnje koju bi trebao potaknuti izdašan paket fiskalnih poticaja predsjednika Joea Bidena.

Uprava Sueskog kanala danas je intenzivirala nastojanja da brod izvuče i  oslobodi važnu globalnu rutu, čija je blokada značajno podigla vozarine za tankere i poremetila globalne lance nabave, piše Index.hr.