open-navfaktor-logo
search
Napadi i krađe
Građani Mostara tvrde da od "došljaka" ne mogu normalno živjeti
Održan sastanak sa gradonačenikom Ljubom Bešlićem
04.09.2018. u 13:12
get url
text

Na poziv gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića, u prostorijama Gradske vijećnice Grada Mostara organiziran je sastanak o temi poduzimanja neophodnih aktivnosti u vezi inicijative Udruženja građana naselja Opine i drugih, a potaknuti posljednjim nemilim događajem gdje je došlo do teških tjelesnih povreda jednog mještanina ovog naselja.

Sastanku su se odazvali predstavnici MUP-a HNK, Centra za socijalni rad Grada Mostara, Skupštine HNK, Službe za poslove sa strancima BiH, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, te OSA-e. Dogovoreno je da se formira tim koji će u narednih sedam dana zajednički raditi i pripremiti plan mjera.

- Doznao sam da ima ružnih stvari koje se događaju u naselju Opine, a isključivo su vezane za ljude koji nisu stacionarno iz ovog grada, a koji prave određene napade, džeparenja, prošenja, krađe, otuđivanje željeza. Ono što se dogodilo u Opinama, sigurno ne možemo gledati skrštenih ruku. Želim inicirati svim institucijama kako da dođemo do poboljšanog sigurnosnog stanja u gradu Mostaru - rekao je gradonačelnik Bešlić.

Podsjetio je kako se grad s ovim problemom suočava već duže vrijeme.

- Privrednici imaju problema u objektima ili ne mogu mirno spavati ili mirno raditi.  Ovo nije jednostavno riješiti, trebat će nam mnogo vremena - dodao je Bešlić, te naveo kako je Grad poduzeo prve korake i poslao inspekciju na teren.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik UG Opine Ismet Kodro, iznio je probleme južne zone, no kako je naglasio, ti problemi nisu samo problemi južne zone već i cijelog grada Mostara. Problem seže unazad tri godine kada su nepoznate osobe doselile na prostor bivše kompanije Velmos, danas u vlasništvu firme Lijanovići.

- Krenulo je sa sitnim provokacijama, uznemiravanje  žena, djevojaka, a kasnije s ozbiljnijim krađama. Nastojali smo ostati mirni. Danonoćno paljenje plastike i guma nam ne da spavati i živjeti, plus njihove svađe, tučnjave, galame, da bi sve kulminiralo teškim povredama mještana naselja Opine - ističe Kodro.

Spomenuo je i kako je evidentan novi trend kampovanja osoba koje nisu iz Mostara i za koje se ne zna odakle dolaze.  Poručio je i to da njihova inicijativa nije uperena niti protiv jedne populacije, već da traže da se riješi problem ljudi koji nisu iz Mostara, a koji se bave kriminalnim radnjama, prosjačenjem, navođenjem na prostituciju.

- Problem se mora što hitnije rješavati. Sve one koji nemaju adresu boravka u Mostaru treba vratiti na njihovu adresu. Osobe koje imaju kriminalni dosje policija treba staviti pod veću kontrolu - poručio je Kodro.

Inspektor MUP-a HNK Ranko Anić je dodao kako policija izlazi na teren na svaki poziv građana iz Opina. Upitan da prokomentira kakva vrsta prijava je najčešća, istaknuo je da su u Opinama zabilježene krađe, te jedan slučaj napada na stanovnika tog naselja. 

Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK naglasio je da je bitno da ima pomaka, no da bi se napravili kvalitetniji rezultat potrebno je uključivanje većeg broja institucija.

- Potrebno je napraviti akcijski plan uz uključivanje svih institucija. Rad inspekcija treba biti u popodnevnim i noćnim satima, jer nema ovih problema u toku radnog vremena. Nije mi jasno da ne možemo naći načina da kombije koji dovode djecu da prosjače evidentiramo i isključimo iz saobraćaja - kazao je Špago.

Dodao je i kako kontrola rada otpadnih mjesta mora biti na većem nivou, u smislu prijema, prihvaćanja i kupovine sekundarnih sirovina.   

Opine - Mostar - 04.09.2018.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.