open-navfaktor-logo
search
Spašavaju prirodu
Građani se odazvali na akciju Zemaljskog muzeja da zaštite ugroženu biljku
Nakon što je Zemaljski muzej BiH pozvao građane da potpuno besplatno dođu i preuzmu kadivku, kako bi učestvovali u njenoj zaštiti i očuvanju, sve sadnice su nestale za dva sata.
06.10.2022. u 19:44
get url
text

- Imali smo 56 sadnica i sve smo podijelili. U pitanju je saradnja sa Poljoprivredno - prehrambenim fakultetom. Profesori i doktori Senad Murtić, Teofil Gavrić i Jasna Avdić, radili su u saradnji sa Zemaljski muzejom - Berinom Bečić i Anisom Hasanbegovićem iz Botaničkog vrta - sa Odjeljenja za prirodne nauke. Radili smo istraživanje sjemena, kao što smo ranije radili i za mnoge naše ugrožene biljke, i u tom naučnom radu su biljke proizvedene, donesene su u staklenik u Zemaljski muzej, gdje su uzgojene. Riješili smo da zaštitimo ugrožene biljke tako što ćemo i svijest naših građana razviti na očuvanju naše prirode, da u svojim baštama, avlijama, zelenim površinama imaju biljke čime ćemo spriječiti ugrožene vrste iz prirode - pojasnila je Bečić.

VEZANI TEKST - Ruža iz vremena kralja Tvrtka I raste u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH

Kadivka je lijepa kritično ugrožena biljka u Bosni i Hercegovini. Višegodišnja biljka, koja izraste na visinu od 2 - 3 m. Cvjeta tokom juna, jula i avgusta. Obimno cvjeta prelijepim nježnim bjelkastim cvjetovima, sa puno sjemena.

- Ne znam da li ćemo imati još sadnica kadivke, ali bit će slična akcija i sa drugim biljkama. To iziskuje materijalna sredstva, timski naučni rad, jednu dobru saradnju Univerziteta i Zemaljskog muzeja. Bilo bi jako puno biljaka na tom spisku, ali ako mene pitate ja bi odabrala bosansku peruniku. Ona nije zahtjevna kao druge perunike i može se vrlo lijepo ukombinovati u naše ambijentalne uvjete. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti da proizvedemo i uzgojimo još sadnica kao što su naše autohtone ruže. Mislim da ćemo što više ići u tom pravcu - poručila je Bečić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.