open-navfaktor-logo
search
Vanredno stanje
Guverner Teksasa šalje migrante u druge američke države: Kamali Harris "na vrata" poslao novi autobus
Drugi autobus migranata poslanih iz Teksasa stigao je u subotu ispred rezidencije potpredsjednice SAD-a Kamale Harris. Time je guverner Greg Abbott nastavio politiku slanja migranata iz svoje države kako bi ciljali na administraciju Joea Bidena, predsjednika SAD-a, zbog njene imigracione politike.
18.09.2022. u 10:15
get url
text
Migranti pred rezidencijom Kamale Harris

Autobus je stigao prije svitanja ispred Mornaričke opservatorije u Washingtonu. Video koji je podijelio novinar NBC Newsa prikazuje migrante koji nose maske i nose jastuke kako izlaze iz autobusa i ulaze u grad koji je proglasio vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog priliva migranata.

Portparol Abbotta potvrdio je da je autobus došao iz Teksasa, piše Texas Tribune.

U petak je Abbottova kancelarija saopćila da je poslala 8.000 migranata u glavni grad. Država je također poslala 2.500 migranata u New York City i 600 u Chicago. Među poslanim migrantima ima porodica s bebama.

Abbott je ove sedmice počeo ciljati na rezidenciju potpredsjednice SAD-a nakon što se pojavila u emisiji Meet the Press i rekla da je granica sigurna, izazivajući bijes konzervativaca.

- Biden-Harrisova administracija nastavlja ignorirati i negirati historijsku krizu na našoj južnoj granici, koja je ugrožavala i preplavila teksaške zajednice gotovo dvije godine. Naš navodni granični car, potpredsjednica Kamala Harris, koji tek treba posjetiti granicu kako bi se iz prve ruke uvjerila u utjecaj politike otvorenih granica kojoj je pomogla da se implementira, čak je išla toliko daleko da tvrdi da je granica 'sigurna' - rekao je Abbott ove sedmice.

Čelnici u gradovima u koje je poslao migrante izrazili su ogorčenje jer ih Teksas ne koordinira niti ih obavještava o tome kada će autobusi stići. New York City ima politiku pružanja utočišta svakome kome je to potrebno unutar svojih granica, ali gradonačelnik Eric Adams iznio je ideju o ukidanju te politike zbog borbe s kojom se suočavaju u praćenju ljudi koji dolaze autobusima.

Grad El Paso je također počeo autobusima prevoziti migrante za New York. Fox News je objavio da je u subotu odatle stiglo još šest autobusa.

U međuvremenu, drugi guverneri slijede Abbottovo vodstvo. Ove sedmice, guverner Floride Ron DeSantis dogovorio je da grupa migranata u San Antoniju bude prebačena u Martha's Vineyard u Massachusettsu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.