Stalni porast

Svjetski dan bubrega: U BiH oko 3.000 pacijenta na liječenju dijalizom

Objavljeno: 14.03.2019. u 09:03

Svjetski dan bubrega obilježit će se u četvrtak javnozdravstvenim akcijama u mnogim gradovima BiH

Građani će se moći informirati o bolestima bubrega, izmjeriti pritisak i razinu glukoze u krvi, a bit će im podijeljen i promotivni materijal o prevenciji i zdravom načinu života.

"Zdravlje bubrega-za svakoga i svugdje", geslo je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega, koji se od 2006. godine obilježava svakog drugog četvrtka u martu, s ciljem podizanja svijesti o očuvanju zdravlja tog organa.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH upozorila je kako svake godine na dijalizama u Bosni i Hercegovini umre oko 400 pacijenta, od kojih su mnogi mogli biti transplantirani te kako je broj pacijenata koji se liječe dijalizom u stalnom porastu.

- U BiH je oko 3.000 pacijenta na liječenju dijalizom od čega ih je 2.000 u Federaciji BiH i, nažalost, broj pacijenta koji se liječe dijalizom u stalnom je porastu - saopćili su iz navedenog udruženja u povodu Svjetskog dana bubrega.

Procjenjuje se da 850 milijuna ljudi širom svijeta ima bolesti bubrega zbog različitih uzroka te da hronične bolesti bubrega uzrokuju najmanje 2,4 miliona smrtnih slučajeva godišnje i trenutno su šesti najbrže rastući uzrok smrti.

U Udruženju napominju da prevencija bubrežne bolesti nema alternativu i poručuju da je hitno potrebno uključiti sve one koji imaju veze sa zdravstvenom politikom, počevši od Federalnog ministarstva zdravstva, preko zavoda za javno zdravstvo i na kantonalnoj i na federalnoj razini pa do udruženja, nevladinih organizacija i građana.

Jedan od razloga sve većeg broja pacijenata koji se liječe dijalizom je i način života, a prije svega misli se na nedovoljnu tjelesnu aktivnost, nezdravu prehranu, pušenje, nekontrolirano uzimanje lijekova, nekontroliranje krvnog pritiska i šećera i neredovne godišnje kontrole krvne slike i urina.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije