Austrijski nobelovac za književnost Peter Handke  u srijedu je branio svoju glasnu podršku režimu Slobodana Miloševića u ratovima u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im godinama, ali je kazao da se "nikada nije naklonio" pred Slobodanom Miloševićem. Izbor Švedske akademije izazvao je zgražanje na Balkanu i van njega, zbog Handkeovog divljenja pokojnom srbijanskom kasapinu Slobodanu Milioševiću.

Pored svojih književnih djela, Handke je kritikovan u široj javnosti zbog govora iz 2006. na sahrani Slobodana Miloševića, koji je preminuo čekajući na suđenje pod optužbama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Govoreći za njemačke sedmične novine Die Zeit, Handke je kazao da je "naravno" morao biti na Miloševićevoj sahrani 2006.

- On je glasao protiv raspada Jugoslavije na jednim od posljednjih izbora. Njegova sahrana također je bila i sahrana Jugoslavije. Jesu li ljudi zaboravili da je to bila država osnovana u protivljenju Hitlerovom Reichu? - izjavio je Handke.

Istovremeno je  kazao da se "nije naklonio pred njim,  ni interno ni eksterno". 

- Jedan novinar je napisao da sam ja navodno izrazio naklonost prema Milioševiću. Nikada! - izjavio je književnik za Die Zeit.

On također nije izrazio žaljenje zbog svojih tekstova, čak iako je bio optužen da je minimizirao srpske ratne zločine u knjizi iz 1997. godine "Putovanje na rijeke: Pravda za Srbiju".

- Nijedna riječ koju sam napisao o Jugoslaviji ne može se osuditi, nijedna. To je književnost - kazao je.

U tim vremenima, "izvještavanje o Srbiji bilo je monotono i jednostrano",  izjavio je  Handke za Die Zeit. U ovom su mjesecu bošnjačke žene iz Srebrenice  protestovale u  Sarajevu protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu. One tvrde da će svake sedmice protestovati pred švedskom ambasadom do uručenja nagrade, 10. decembra.

Srpske snage u julu 1995. ubile su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Žene iz Srebrenice nosile su slike Handkea za koga tvrde da je posjetio Srebrenicu manje od godinu dana nakon masakra i genocida.

- Nobelova nagrada Handkeu glas je podrške našem poniženju od negatora genocida - napisale su one u pismu švedskom kralju koje su predale ambasadoru te zemlje, prenosi AFP.