open-navfaktor-logo
search
Ubistvo Georgea Floyda
Haos u SAD-u: Vojska raspoređena u okolini Washingtona, hiljade uhapšenih, veliki broj povrijeđenih
Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolini Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je Pentagon nakon što su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 
03.06.2020. u 08:18
get url
text

- Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C. - saopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman. 

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Nastavljeni su protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. 

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne proteste.

Demonstranti su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. 

Stotine su ih se okupile kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni demonstranti rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci. 

 Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val protesta u Washingtonu.

- Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu - rekao je u utorak glavni državni advokat William Barr. 

Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera demonstrante ispred Bijele kuće. 

Većinom mirni protesti proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći. Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tokom sukoba s demonstrantima dan ranije.

Uhapšene su hiljade demonstranata u gradovima širom zemlje, ima i povrijeđenih.

Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne proteste. 

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na proteste. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.