open-navfaktor-logo
search
Mostarski aršini
Hrvatska mladež može, Bajram ne može
U Mostaru je za danas najavljen protest protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. Kao organizator protestne šetnje navedena je "Hrvatska mladost".
11.10.2018. u 14:49
get url
text

Naziv protestne šetnje je R.I.P. DEMOCRACY BiH, a građani su pozvani da se okupe u 18.00 sati kod Sveučilišta i da prošetaju do kancelarije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru, gdje će zapaliti svijeće i iskazati nezadovoljstvo. U protestnom pozivu se napominje da demokratija u BiH ne postoji, i da se neće mirno prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda, te da se očekuje opća mobilizacija svih organizacija kako bi "otišla dostojanstvena poruka iz Mostara u svijet o preglasavanju Hrvata".

Za sigurnost će se brinuti policija.  

- U skladu sa njihovim zahtjevom napravit ćemo plan osiguranja, po kojem ćemo postupiti. Trasu kretanja su dostavili PU Mostar, a kretat će se trotoarom. Mi ćemo osigurati javni red. Ko bude kršio javni red i mir, bit će priveden i u skladu sa zakonom sankcioniran - kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Iz MUP-a HNK ističu kako saglasnost Gradske uprave nije bila potrebna. 

- Nije potrebna saglasnost Gradske uprave, jer u pitanju su studenti koji kreću sa Građevinskog fakulteta, njihovog vlasništva - dodaje Marić.  

Da pravila za svakoga očito nisu ista, podsjećamo da je Ljubo Bešlić polovinom juna odbio zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema. U odgovoru iz PU obrazloženo je da je potrebna saglasnost gradonačelnika za javno okupljanje, pozivajući se na Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara. Tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru. Kada je u pitanju "Hrvatska mladež", onda lokacije nisu važne.

Isto je bilo i kada je grupa Mostaraca najavila proteste protiv Thompsonovog koncerta podrške haškim osuđenicima. Grad je protest tada zabranio, ali nije zabranio protestno okupljanje zbog presude zločinačkoj "šestorci" u Hagu. Podsjetimo da je Grad organizirao na otvorenom gradskom prostoru gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Gradska uprava Mostar, koju kao gradonačelnik uprkos nepostojanju izbora u tom gradu predvodi Ljubo Bešlić, očigledno ima različite kriterije u tretiranju događaja koji su u njihovoj ingercenciji. Faktički, jedini tumač tih propisa, koji ne polaže račune nikome, jeste Bešlić, koji je istovremeno i predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH. Prema njegovim procjenama, pristigli zahtjevi o održavanju nekog od javnih događaja prosljeđuju se pripadnicima MUP-a.

Zanimljivo je da su u ovom trenutku gradonačelnik Mostara i komesar Ilja Lasić osobe koje nemaju puni zakonski legitimitet u obnašanju svojih pozicija, ali su osobe koje mogu dozvoliti, odnosno spriječiti događaje, koji mogu utjecati na stanje na području Mostara. To je isti onaj Lasić, koji je poslao policiju na Ivan-sedlo kako bi spriječio transport migranata u Salakovac kod Mostara.

Tako će priča o nametanju, jednakopravnosti i zakonitosti krenuti iz grada koji u punom kapacitetu poštuje i zastupa interese samo jednog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.