Iz zajedničkog dugogodišnjeg djelovanja i rada, rodile su se mnoge ideje i realizovali humanitarni projekti. Od njih je koristi imala čitava zajednica, posebno pojedinci iz kategorije socijalno ugroženog stanovništva.

Moto koji ih pokreće dugi niz godina je taj da u ljudi jedni drugima moraju biti svjetionici koji će pomoći i osvijetliti put koji vodi do rješenja nekog problema. U brizi o građanima slabijeg imovinskog stanja otišli su i korak dalje. Pokrenuli su "Humani butik" sa dobro očuvanom polovnom i novom odjećom i obućom, koju besplatno dobijaju oni kojima je potrebno.

"Humani butik" smješten je u prvoj hidrocentrali u Novom Pazaru koja je godinama bila zapuštena. Volonteri Udruženja "Svetionik" očistili su prostor od smeća i u njemu otvorili butik u kojem se jednom sedmično dijeli garderoba siromašnima.

- Na inicijativu Fondacije "Front", nekoliko organizacija se okupilo, među njima i "Svetionik", okupili smo se i očistili ovaj prostor i osposobili ga. Trebalo je kasnije voditi računa o njemu, te smo mi preuzeli tu odgovornost i došli smo na ideju da od ove prve hidrocentrale napravimo humanitarni butik - rekla je članica Udruženja "Svetionik" Nusreta Brunčević.

Udruženje "Svetionik" duže od deceniju siromašnim žiteljima ovog grada pomaže donirajući pakete sa osnovnim životnim namirnicama i ogrijevom. Srednjoškolcima i studentima slabijeg imovnog stanja, ali i onima sa dobrim ocjenama i visokim prosjekom, plaćaju školovanje.

- Već duži niz godina socijalno ugroženim porodicama nosimo odjeću i humanitarne pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Nekada se desi da garderoba koju im odnesemo se možda nekome ne sviđa ili im ne odgovara veličina, pa smo došli na ideju da organizuejmo jedan ovakav prostor gdje će svako kada dođe izabrati stvar koja mu odgovara. Sve ovo pokazalo se odlično, jer iz dana u dan vidimo da dolaze porodice po garderobu i da su zadovoljni - rekla je Brunčević.

U "Humani butik" ovih dana građani uglavnom svraćaju po toplu zimsku odjeću i obuću. Jedna porodica ovdje za svakog člana može uzeti po tri komada garderobe.

Članica Udruženja "Svetionik" Nusreta Brunčević, zbog savjesti i društvene odgovornosti pohvalila je novopazarske privrednike koji garderobom snabdijevaju "Humani butik". Posebno je u ime volontera i korisnika ove vrste pomoći zahvalna sugrađanima koji donose polovnu garderobu, a pritom vode računa da je očuvana, oprana i ispeglana.