open-navfaktor-logo
search
Pojačane kotrole
Inspektori u KS u januaru izrekli 55 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 95.510 KM
U januaru ove godine Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu u Kantonu Sarajevo izvršio je ukupno 408 inspekcijskih nadzora.
14.02.2021. u 10:55
get url
text

U januaru ove godine Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu u Kantonu Sarajevo izvršio je ukupno 408 inspekcijskih nadzora.

- Od navedenog broja kantonalni sanitarni inspektori su izvršili 332 inspekcijska nadzora na okolnosti poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba ministarstava zdravstva koje se odnose na držanje fizičke distance, obavezu nošenje zaštitne maske preko usta i nosa, konzumiranje nargile u unutrašnjosti objekta, distanace između stolova, pojačane dezinfekcije, rada ugostiteljskih objekta poslije 23 sata i ostalih mjera na snazi - izjavila je glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Navela je da su najčešće utvrđene nepravilnosti u ugostiteljskim objektima nepoštivanje razmaka između stolova od dva metra, kao i propisane distanca između gostiju, zatim konzumiranje nargila unutar objekata, te nepoštivanje radnog vremena za ugostiteljske objekte. U tržnim centrima najčešće nepravilnosti su nepoštivanje distance i prekobrojnost posjetilaca, a u trgovinama nepravilno nošenje ili nenošenje zaštitne maske posjetilaca i uposlenika, kao i u pekarama.

Na skijalištima olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana tokom januara je izvršeno 13 inspekcijskih nadzora s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera.

Prema njenim riječima, radi utvrđenih nedostataka u posmatranom periodu je na nivou Inspketorata doneseno 75 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora koji su radili suprotno zakonskim i podzakonskim propisima, kao i 55 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 95.510 KM.

Od ukupnog broja izrečenih upravnih i prekršajnih mjera sanitarna inspekcija je zbog nepoštivanja higijensko-epidemiloških mjera izdala 60 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 49 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 71.300 KM. Od toga su 34 prekršajna naloga izadata ugostiteljskim objektima iz čega proizilazi da su u KS-u ugostiteljski objekti, posebno nargila barovi, i dalje najčešći snakcionisani zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.