open-navfaktor-logo
search
Bez javnog dočeka
Ipak su se sjetili: Počinje postavljanje prazničnih ukrasa u centru Sarajeva
Iako zbog epidemioloških mjera u Sarajevu neće biti organiziranog dočeka Nove godine na otvorenom, preduzeće Park u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i ove godine prazničnim dekorom uredit će najfrekventnije sarajevske ulice.
16.12.2021. u 08:36
get url
text

Nakon pretprazničnog dekorisanja Pionirske doline, od danas počinje i ukrašavanje najprometnijih ulica u centru Sarajeva, potvrdili su Feni iz KJKP Park.

- Velike, dekorativne 3D svjetlosne kugle, promjera oko metar i po krasit će pješačku zonu ulica Ferhadija i Maršala Tita od Vječne vatre do Trga djece Sarajeva. Plan je da jutros ekipe Parka najprije u Titovoj ulici na sajle između zgrada na visini oko 10 metara montiraju velike svjetlosne kugle. Isti posao potom će biti urađen i u pješačkoj zoni ulice Ferhadija. Nakon montaže svi dekorativni elementi bit će priključeni na elektro mrežu i pušteni u rad. Doprinos je to prazničnoj atmosferi koja se već osjeti u našem gradu - kazala je stručna saradnica za informiranje KJKP Park Aldijana Hamza.

Tokom ove sedmice preduzeće Park je svjetlosnim prazničnim ruhom dekorisalo i prostor rekreativno-zabavnog centra "Pionirska dolina" u okviru projekta "Zimska čarolija" koji također finansira resorno ministarstvo. Osim dekoracije staza za šetnju na centralnom platou u blizini staklene bašte i rekvizita za igru i rekreaciju okićena je i velika jelka.

Hamza je kazala kako će praznični dekor dobiti također veće i centralne ulice i u Vogošći. Za dekorisanje ulica u Vogošći ova Općina angažirala je preduzeće Park, a dekor će biti u ulicama Jošanička, Omladinska, Igmanska, Spasoja Blagovčanina i drugim. 

S obzirom na to da će se montaža dekorativnih elemenata u narednim danima vršiti iz kranova autokorpi i zbog otežanih vremenskih prilika preduzeće Park apelira na vozače i pješake da poštuju postavljenu signalizaciju u blizini lokacija na kojima se radovi izvršavaju.  

VEZANI TEKST - Nema čega nema u Sarajevu: Dočeka Nove godine neće biti, centar grada nije ukrašen, zaboravili i na vatromet

- Nakon montaže svih elemenata oni će biti priključeni na elektromrežu postojeće javne rasvjete na navedenim lokacijama, a u funkciji će biti u toku noćnih sati - kazala je Hamza.

Plan je montažu elemenata završiti do sredine naredne sedmice, do početka božićnih blagdana. Elementi će u funkciji na sarajevskim ulicama biti sve do polovine januara naredne godine, a nakon božićnih blagdana, u drugoj polovini januara će biti demontirani i uklonjeni, kazali su iz Parka. 

Podsjećamo, Faktor je pisao kako ulice još nisu ukrašene, a da je do Nove godine ostalo manje od dvadeset dana.

Iako se u drugim gradovima u svijetu praznična atmosfera osjeća već od početka decembra, u Sarajevu to nije slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.