open-navfaktor-logo
search
Posebna dimenzija
Irački umjetnik gravirajući likove poznatih ličnosti daje život starim knjigama
Irački umjetnik Muammel Majid pravi portrete poznatih ličnosti na starim knjigama neobičnom metodom graviranja te na taj način daje im dimenziju posebnog umjetničkog djela.
25.12.2022. u 09:45
get url
text

Majid, koji živi u glavnom iračkom gradu Bagdadu, satima radi na graviranju portreta svjetski poznatih lidera i umjetnika na starim knjigama. S novinarima je razgovarao o ovoj, kako je kazao, vrlo iscrpljujućoj metodi.

- Posao urezivanja ili graviranja portreta na papiru je veoma težak - rekao je Majid, navodeći kako je za ovakav poduhvat potrebno posjedovanje slikarskih i grafičkih vještina.

I sam je po zvanju slikar i grafički dizajner.

- Potrebno je najprije na izlizanim knjigama nacrtati portrete poznatih imena. Potrebno je biti veoma oprezan prilikom crtanja njihovih očiju, obrva, nosa i izraza lica. Moj rad je sličan slikama izvođenim pop artom - kazao je Majid.

FOTO: AA

Dalje je naveo da se ovom umjetnošću ranije bavio tako što je savijao papir, a zatim je razvio nove metode i počeo koristiti alate poput makaza i specijalnih noževa.

- Moj cilj je da stare i izlizane knjige pretvorim u audio knjige naglašavajući njihovu vizualnost. Istovremeno, ove knjige pretvaram u umjetnička djela i povećavam njihovu vrijednost - pojasnio je Majid.

U Majidovoj kolekciji ličnosti čiji su likovi ugravirani na stranicama starih knjiga su poznata egipatska glumica i pjevačica Umm Kulthum, kao i libanska pjevačica Fairuz, a tu je i vođa Kubanske revolucije Che Guevara i brojni drugi.

Navodeći kako nadležne državne institucije ne podržavaju njegovu umjetnost, Majid je kazao kako svoje radove uspijeva predstaviti na društvenim mrežama.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.