open-navfaktor-logo
search
Američki zvaničnici
Iran Pompea i Boltona dodao na listu sankcija
Ministarstvo vanjskih poslova Irana u saopćenju je objavilo da je spisak sankcija, koji uključuje američke zvaničnike i pojedince, ažuriran.
17.07.2022. u 11:59
get url
text

Iran je objavio da je dodao desetine ljudi, uključujući bivšeg američkog državnog sekretara Mikea Pompea i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, na svoju listu sankcija.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana u saopćenju je objavilo da je spisak sankcija, koji uključuje američke zvaničnike i pojedince, ažuriran uz obrazloženje da su "pomagali Narodnoj mudžahedinskoj organizaciji (HMO), koja se smatra terorističkom grupom u zemlji i pružali političku podršku".

U saopćenju se navodi da su američki zvaničnici uvršteni na listu sankcija zbog podrške prisustvovanjem sastanku terorističke organizacije, priznavanjem njenih terorističkih akata i ciljeva, te pružanjem političke podrške grupi.

Među sankcionisanim američkim diplomatama nalazi se ukupno 61 osoba, uključujući bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, kao i Rudy Giuliania, ličnog advokata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U saopćenju se navodi da je HMO "odgovoran za ubistva više od 17 hiljada nevinih civila, posebno žena i djece, organiziranjem brojnih terorističkih napada posljednjih godina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.