open-navfaktor-logo
search
Zahtjev porodica žrtava
Iranski sud presudio da Sjedinjene Države plate 312,9 miliona dolara odštete za napade ISIL-a
Sud u Teheranu presudio je u srijedu da Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju isplatiti 312,9 miliona dolara odštete porodicama žrtava napada ISIL-a 2017. godine u kojima je ubijeno najmanje 17 ljudi.
26.04.2023. u 19:58
get url
text
Teheran
Teheran

Odjel za međunarodne poslove i ljudska prava iranskog pravosuđa saopćio je da je odluka donesena kao odgovor na žalbe koje su podnijele porodice tri žrtve.

Na meti dvostrukog napada 7. juna 2017. godine bila je zgrada iranskog parlamenta u centru Teherana i mauzolej bivšeg vrhovnog vođe ajatolaha Homeinija južno od Teherana.

Timovi naoružanih napadača gađali su mecima i eksplozivom dvije kultne zgrade u iranskoj prijestolnici, pri čemu je poginulo najmanje 17 osoba, dok je 50 povrijeđeno.

Teroristička grupa Daesh/ISIL preuzela je odgovornost za napade, koji se smatraju među najsmrtonosnijim u Iranu od revolucije 1979. godine.

U saopćenju je imenovano devet američkih zvaničnika i institucija koje moraju isplatiti odštete porodicama žrtava.

Prema presudi, 9,95 miliona dolara treba da bude plaćeno za finansijsku odštetu i 104 miliona i 199 miliona dolara za moralnu i krivičnu štetu, što ukupno iznosi 312,9 miliona dolara.

U presudi su imenovani američka vlada, bivši predsjednici Barack Obama i George W. Bush, Centralna komanda SAD-a i njen bivši komandant Tommy Franks, Centralna obavještajna agencija (CIA), Lockheed Martin i American Airlines Group.

Prem presudi SAD su krive za ulogu koju su imale u organizovanju i vođenju terorističkih grupa, vijesti objavljene u američkim medijima, kao i knjige i govore američkih zvaničnika, pozivajući se na ulogu CIA-e u stvaranju terorističkih grupa, uključujući ISIL.

Prema saopćenju, presuda je uslijedila kao odgovor na nekoliko naloga američkih sudova u kojima se Teheran okrivljuje za terorističke napade i zapljenu iranske imovine.

Sudska presuda dolazi usred pojačanih tenzija između Teherana i Vašingtona zbog zastoja u nuklearnom sporazumu, kao i poboljšanja veza Irana s Rusijom i Kinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.