open-navfaktor-logo
search
Ponovljeno suđenje
Ismaru Haliloviću ponovo ista kazna za ubistvo Damira Hodovića
Ubistvo se dogodilo u februaru 2017. godine na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju
02.08.2019. u 16:52
get url
text

Ismar Halilović ponovo je osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva Damira Hodovića početkom 2017. godine ispred kafića na Trgu međunarodnog prijateljstva u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Presudu je, nakon ponovljenog postupka, izreklo sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Elvira Begović.

Halilović je u decembru 2018. godine osuđen na identičnu kaznu, ali je Vrhovni sud FBiH u aprilu ove godine ukinuo presudu zbog bitnih povreda krivičnog postupka, te naložio novo suđenje.

I na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Halilović i njegov zet Fuad Pitić su se 1. februara, oko 18 sati našli kafiću Fellini na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju. Pitić je tada na ulici ugledao Hodovića sa kojim je odranije imao nesuglasica, te je izašao iz kafića nakon čega je između njih dvojice izbila svađa, a potom i naguravanje.

Hodović je potom pokušao pobjeći, a Pitić je iza pasa izvadio pištolj, nepoznate marke i ispalio hitac u pravcu Hodovića, kojim ga je pogodio u lijevu potkoljenicu, nanijevši mu laku povredu.

S uviđaja na Alipašinom Polju     FOTO: ARHIV

Čuvši pucanj, iz kafića je izašao i Halilović, te prišao s leđa Hodoviću, uhvatio ga rukama za jaknu i oborio na tlo. Nakon toga je, u namjeri da ga ubije, izvadio nož na preklop sa drvenom drškom, te Hodovića ubo u lijevu stranu grudnog koša, usljed čega je on iskrvario i umro isti dan u 18.45 sati.

Fuad Pitić je u novembru 2017. godine, nakon što je sporazumno priznao krivnju, osuđen na jedinstvenu kaznu od od dvije godine i tri mjeseca zbog izazivanja opće opasnosti i nanošenja lakih povreda Damiru Hodoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.