Subota, 02.03.2024.
FOTO: Arhiv/AA

Ispražnjeni migrantski kampovi na granici Poljske i Bjelorusije

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije u četvrtak su napustili kampove i preselili se u zatvoreni prostor koji je pripremila bjeloruska vlada u okviru pograničnog regiona.

Migranti koji su željeli ući u Evropsku uniju spakovali su svoje stvari u šumovitom području i kampovima koje su poslijepodne postavili na graničnom prelazu duž granice u bjeloruskoj oblasti Grodno.

Improvizovani kamp su napustile porodice s djecom, migranti, uglavnom iz Iraka, Sirije, Avganistana, Irana i drugih azijskih i afričkih zemalja.

Nekoliko preostalih osoba večeras je napustilo kamp, ​​te je područje u blizini poljske granice potpuno očišćeno.

Državni granični komitet Bjelorusije saopštio je da, pošto više nikoga u kampu na graničnom prelazu, novinari ne mogu raditi na ovom području, već da mogu nastaviti rad u logističkom centru u kojem su smješteni migranti.

Prema instrukciji bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, migrantima koji su smješteni u zatvorenom prostoru logističkog centra u pograničnoj regiji Bruzgi podijeljena je pomoć za osnovne potrebe poput vode i sredstava za higijenu, te medicinska pomoć.

Nakon 10 dana provedenih u šatorima po hladnom vremenu, grupe migranata brzo su otišle u zatvoreni prostor. U tom prostoru mnogi su spavali i odmarali, a djeca su se igrala, zaštićena od hladnoće, dok su se majke brinule o svojim bebama.

Od avgusta, zemlje Evropske unije koje graniče s Bjelorusijom - Litvanija, Latvija i Poljska, registrovale su dramatično povećanje broja neregularnih prijelaza granice.

Više od 8.000 ljudi pokušalo je ući u blok preko granice Bjelorusije i EU-a do sada ove godine, što je znatno više u odnosu na samo 150 prošle godine.

Iz Evropske unije tvrde da Bjelorusija dolazi do potencijalnih putnika preko naizgled zvaničnih kanala, uključujući diplomatske misije i turističke agencije, i poziva ih u Bjelorusiju nudeći im vize. Zatim ih navodno vode do granice EU-a.

Od prošle sedmice najmanje 2.000 osoba, među kojima su žene i djeca, nalazilo se u bjelorusko-poljskom graničnom području u teškim uslovima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh