open-navfaktor-logo
search
Kriminalistička obrada
Istraga protiv terorističke organizacije FETO: Određen pritvor za 94 osumnjičena vojnika u Turskoj
U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO određen je pritvor za 94 privedena pripadnika Turskih oružanih snaga. 
19.09.2020. u 19:18
get url
text
Turska policija
Turska policija

Državno tužilaštvo u Istanbulu u srijedu je izdalo nalog za privođenje ukupno 132 turska vojnika, koji se sumnjiče za veze s terorističkom organizacijom FETO, među kojima su 82 još uvijek aktivni u službi. 

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je lišila slobode 131 osumnjičenika, a u toku je akcija privođenja jednog osumnjičenog koji je u bjekstvu. Među osumnjičenima su dva majora, šest kapetana, četiri poručnika, šest potporučnika, 31 podoficir i 82 specijalna narednika. 

Nakon kriminalističke obrade, 36 privedenih osumnjičenih je pušteno na slobodu uz izrečene mjere zabrane, a preostalih 95 osumnjičenih je predato sudu sa zahtjevom za hapšenje i određivanje pritvora. Odlukom suda, za 94 osumnjičenih je određen pritvor dok je jedan osoba puštena na slobodu uz izrečene mjere zabrane. 

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. 

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.