Novinari kao mete

Istraga u napadu na novinara BNTV nije ni završena, Dodik i dalje napada

Objavljeno: 24.09.2018. u 12:03 Autor: B.S.

Milorad Dodik sinoć je optužio da joj smeta predizborni skup u naselju u kojem novinarka živi

FOTO: Kovačević u Klubu novinara na jednom od ranijih sastanaka FOTO: ARHIV

FOTO: B. SPASENIĆ

Klub novinara Banja Luka na današnjem sastanku podvukao je da policija i tužilaštvo još nisu doveli do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. Podvučeno je da su se u međuvremenu desila još tri napada na novinare što  dokazuje da je stvorena atmosfera u kojoj su novinari označeni kao mete i upozorili da situacija postaje sve gora.

- Nakon verbalnog napada na novinarku BN televizije na dočeku ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i prijetnji novinarki Direkt portala, još jednu novinarku BNTV predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je optužio da joj smeta predizborni skup u naselju u kojem novinarka živi, jer, kako je rekao, ona nije simpatizer SNSD-a, a novinarka je pitala zašto je cijeli dan blokirana ulica zbog tog skupa – istakli su u Klubu novinara Banja Luka.

Predstavnici Kluba su upozorili da je tim riječima predsjednik SNSD-a doveo u opasnost novinarku i njenu porodicu.

- Svi ovi slučajevi dokazuju da novinari nisu bezbjedni i da postoji opasnost da seponovi slučaj Vladimira Kovačevića ili nešto gore ukoliko ne bude adekvatnog odgovora
institucija i ukoliko zvaničnici ne prestanu da označavaju pojedine medije kao neprijateljske, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji – istaknuto je danas.

Pozvali su sve političke subjekte da tokom predizborne kampanje na javnim skupovima prestanu da etiketiraju medije i novinare stvarajući atmosferu linča, te da im omoguće normalne uslove za rad. 

Kovačević je brutalno pretučen teleskopskim palicama 26. septembra ove godine u noćnim satima ispred svoje zgrade u banjalučkom naselju Mejdan. Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao pokušaj ubistva, a 9. septembra je uhapšen osumnjičeni Marko Čolić iz Banje Luke, dok se drugi osumnjičeni, Nedeljko Dukić iz Skender Vakufa, od tada nalazi u bjekstvu.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je izjavio da će za njim biti raspisana potjernica. Motivi pokušaja ubistva novinara Kovačevića još uvijek nisu poznati.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije