open-navfaktor-logo
search
"Ekscentrična" boja
Italijanski policajci odbili nositi dobijene maske jer su - ružičaste
Italijanski policajci pobunila se nakon što je dobila serije ružičastih maski za lice koje trebaju nositi na dužnosti, tvrdeći da se "ekscentrična" boja loše slaže s njihovim uniformama.
14.01.2022. u 22:37
get url
text
Ilustracija

Policijskim jedinicama u šest gradova poslane su maske FFP2 iz ureda italijanskog komesara za COVID-19 vanredne situacije Francesca Paola Figliuola.

Nakon otvaranja kutija, mnogi policajci su odbili da nose "neprikladne" maske, što je navelo Stefana Paolinija, šefa policijskog sindikata, da napiše pismo šefu policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Lambertu Gianniniju.

Paolini je napisao da je odluka da se policiji odobri nabavka ružičastih maski zbunjujuća. Tvrdio je da je boja "ekscentrična" u odnosu na policijsku uniformu i rizikuje da ugrozi imidž institucije.

- Molimo vas da hitno preduzmete radnje kako biste osigurali da policija obavlja svoju dužnost noseći maske (bijele, plave ili crne) koje su u skladu s uniformom državne policije - napisao je, prenosi The Guardian.

Maske su poslate policijskim jedinicama u Bolonji, Paviji, Varezeu, Ferari, Veneciji i Sirakuzi.

U naknadnom saopćenju, Paolini je rekao da problem nije nastao zbog predrasuda prema ružičastoj boji, "već zbog činjenice da je uniforma regulisana".

- Na osnovu date zakletve, uniforma se mora nositi sa pristojnošću - dodao je, ističući da je "“u periodu rastuće averzije prema policiji potrebno usvojiti prisebnost i poštovanje".

Corriere della Sera je izvijestio da su maske za lice bile u seriji koja je također poslana osoblju u drugim javnim institucijama, uključujući škole, bolnice i ured civilne zaštite.

Krajem decembra, Italija je ponovo uvela obavezu nošenja maski za lice napolju usred porasta broja zaraženih koronavirusom uzrokovanih varijantom Omicron. Već je bilo obavezno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima, uključujući i javni prijevoz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.