Nakon što je federalno Ministarstvo zdravstva 6. oktobra izdalo mišljenje, kojim odobrava prisustvo publike uz provedene mjere, Institut je jučer Fudbalskom savezu uputio set higijenskih procedura, koje treba ispoštovati organizator ove utakmice.

Referirajući se na zaključke kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice svjetskih, regionalnih i domaćih zdravstvenih organizacija i ustanova, te cijeneći značaj fudbalske utakmice UEFA Lige nacija BiH - Holandija za reprezentaciju BiH, Fudbalski savez BiH i državu BiH, pripremljene su preventivne higijenske procedure za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i širenje infekcije tokom održavanja spomenute utakmice, koje su upućene Savezu, saopćeno je jutros iz Instituta.

U tim procedurama su navedene obaveza formiranja Operativnog kriznog tima, propisana fizička distanca između gledalaca, korištenje maski za lice, dez-barijere za ruke, ulazak i izlazak iz stadiona, organizacija sjedenja, te izuzeci od ove obaveze i slično.

Kako navode iz Instituta, čelnici nogometnog saveza već su aktivno sarađivali sa ovim Institutom na higijensko-epidemiološkim pripremama utakmica bez publike na stadionu bilino polje i u Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Crkvicama, te je izraženo zadovoljstvo punom saradnjom, kooperacijom i dosadašnjim poštovanjem propisanih mjera.

U INZ-u zato očekuju da će, nakon takvog pozitivnog iskustva, a i uspješno provedenog epidemiološkog testa na Grbavici u četvrtak uvečer, Fudbalski savez uspješno pripremiti sve preduvjete za sigurno održavanje utakmice u nedjelju.