open-navfaktor-logo
search
Nezvanični rezultati
Izlazne ankete: Na izborima u Njemačkoj tijesna utrka SPD-a i CDU-a
U Njemačkoj su u 18 sati zatvorena birališta, na kojima je više od 60 miliona građana biralo novi saziv Bundestaga.
26.09.2021. u 18:09
get url
text

VEZANI TEKST - Njemačka: Glasovi putem pošte odlučujući za ishod izbora

Prema prvim izlaznim anketama, koje su objavljene ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta, socijaldemokrate (SPD) i Kršćansko-demokratska unija (CDU) imaju podršku po 25 posto birača, a Zeleni 14,5 posto.

Prema prvim izlaznim anketama, raspodjela mjesta u Bundestagu je sljedeća: CDU/CSU 200, SPD 197, Zeleni 119, FDP 87, AfD 87 i Lijeva stranka 39

Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 47 stranaka, a pravo glasa ima oko 60,4 miliona birača. Na ovim izborima birači imaju mogućnost birati između 6.211 kandidata u 299 izbornih jedinica u 16 saveznih država.

Izlaznost u cijeloj zemlji do 14 sati iznosila je 36,5 posto, u poređenju sa 41,1 posto u isto vrijeme na izborima 2017. godine, podaci su Federalne komisije za izbore. Međutim, ovdje nisu ubrojani glasovi putem pošte.

Kako navode njemački mediji, nekoliko dana prije izbora, približno 35 posto birača izjavilo je da nisu tačno znali za koga će glasati na izborima.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Merkel je na posljednjem skupu, dan uoči održavanja parlamentarnih izbora koji će donijeti novog kancelara nakon njenih 16 godina na toj funkciji, pozvala građane Njemačke da "u ime budućnosti" glasaju za konzervativca Lascheta.

- Radi se o vašoj budućnosti, o budućnosti vaše djece i o budućnosti njihovih roditelja, a tek svake četiri godine imate priliku odlučivati na saveznoj razini o onima koji bi tu budućnost trebali oblikovati - rekla je kancelarka na skupu održanom u Aachenu s kandidatom demokršćana, koji je prema anketama stajao nešto lošije u odnosu na socijaldemokratu Olafa Scholza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.