open-navfaktor-logo
search
Epicenter
Izumili u Švedskoj: Covid-potvrda u obliku mikročipa pod kožom?
Epicenter, startup iz Stockholma, predstavio je novi način nošenja Covid-pasoša - unutar mikročipa ugrađenog pod kožu. Implantat je moguće pročitati bilo kojim uređajem koji podržava NFC protokol, tehnologiju koja se inače koristi za beskontaktno plaćanje, piše Daily Mail.
25.12.2021. u 08:54
get url
text

U videu koji je podijelio Epicenter vidimo njihovog voditelja distribucije Hannesa Sjöblada kako skenira čip u ruci smartfonom, a on nakon toga pokazuje potvrdu o vakcinisanju.

- Implantati su vrlo fleksibilna tehnologija koja se može koristiti za mnogo stvari, a jedna od njih trenutno je Covid-pasoš - rekao je u razgovoru.

Epicenter prikaz digitalne covid potvrde želi učiniti jednostavnijim.

- U slučaju da vam telefon ostane bez energije, čip je uvijek jedno od rješenja. Naravno, ove godine tehnologiju ćemo koristiti za to, a iduće za nešto drugo - rekao je Sjöblad.

Prema Sjöbladu, čip se može izvaditi, a njegovo korištenje za prikaz potvrde ne traži specijalnu aplikaciju za smartphone.

Epicenterovi implantati nisu ništa novo, s obzirom na to da ih kompanija već godinama koristi za hrpu stvari - uključujući identifikaciju vlastitih zaposlenika.

Kompanija je 2015. objavila da je ugradila čipove u više od 100 svojih zaposlenika koji ih nakon toga mogu koristiti za otvaranje vrata, pokretanje pisača ili kupovine sokova na automatu - jednim pokretom ruke. Čip se ugrađuje pomoću injekcije, nakon čega uz klik ostaje ispod kože.

Kad ga aktivira čitač, čip šalje malu količinu podataka pomoću elektromagnetskih valova. Iako pasoši s čipovima nisu još dio stvarnosti, sigurno je pretpostaviti način na koji će se, ako dođe do toga, ugrađivati, piše Daily Mail.

Suosnivač i direktor Epicentera Patrick Mesterton 2017. je rekao da je "najveća korist čipa praktičnost - on zamjenjuje druge komunikacijske uređaje, npr. kreditne kartice".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.