open-navfaktor-logo
search
Pridružili se
Japan i Australija uveli sankcije Rusiji
Japan i Australija najavili su u srijedu sankcije Rusiji, pridruživši se Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, Kanadi, Velikoj Britaniji i Njemačkoj u donošenju mjera kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.
23.02.2022. u 09:15
get url
text
Scott Morrison i Fumio Kishida

VEZANI TEKST - Biden objavio sankcije Rusiji: Ovo je početak invazije, šaljemo američke vojnike na Baltik

Australijski premijer Scott Morrison rekao je novinarima da se "Australci uvijek suprotstavljaju nasilnicima, a mi ćemo se suprotstaviti Rusiji, zajedno sa svim našim partnerima", prenosi VOA.

- Očekujem naknadne tranše sankcija, ovo je samo početak ovog procesa - dodao je.

Sankcije Australije usmjerene su na članove ruskog Vijeća sigurnosti, dok je Japan uveo zamrzavanje imovine za određene ruske pojedince i zabranio izdavanje ruskih obveznica u Japanu, kao i ograničenje putovanja u Japan.

- Postupci Rusije vrlo jasno nanose štetu suverenitetu Ukrajine i protivni su međunarodnom pravu. Još jednom kritiziramo ove poteze i snažno pozivamo Rusiju da se vrati diplomatskim razgovorima - rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

Dodao je da je situacija i dalje prilično napeta i da će je nastaviti pomno pratiti. Kishida je napomenuo da će detalji sankcija biti objavljeni u narednim danima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.