open-navfaktor-logo
search
Geografi objavljuju 
Japan udvostručio broj ostrva nakon ponovnog brojanja
Nije lako prebrojati broj ostrva raštrkanih na površini većoj od 370.000 kvadratnih kilometara, u zemlji koja je redovno izložena vulkanskim aktivnostima i ekstremnim vremenskim prilikama.
16.02.2023. u 11:36
get url
text
Japan i njegova ostrva

Dok je u Japanu došlo do formiranja novih ostrva i tihog nestanka drugih, geografi kažu da je zvanična statistika, koja pokazuje da se zemlja sastoji od oko 6.000 ostrva, daleko od cilja, piše The Guardian.

Koristeći tehnologiju digitalnog mapiranja, geografi će uskoro objaviti da je broj ostrva u Japanu zapravo dvostruko veći od prethodno priznatog broja, prema medijskim izvještajima.

U prvom istraživanju ove vrste nakon 35 godina, Japanska uprava za geoprostorne informacije prikupila je ukupno 14.125 ostrva, što je 7.273 više nego što se mislilo.

Vladino tijelo, koje svoje nalaze treba objaviti u narednih nekoliko sedmica, reklo je da je malo vjerovatno da će nove informacije promijeniti veličinu japanske teritorije ili teritorijalnih voda, navodi novinska agencija Kyodo.

Vlasti su pokrenule novu studiju nakon kritika da su prethodni podaci zastarjeli, što znači da bi stvarni broj ostrva mogao biti značajno veći.

Zastupnik vladajuće Liberalno-demokratske partije pozvao je na ponovno brojanje glasova, rekavši parlamentu 2021. da je "tačno razumijevanje broja ostrva... u nacionalnom interesu".

U posljednjem istraživanju, koje je objavila obalska straža 1987. godine, papirne karte su korištene za izračunavanje ostrva, definiranih kao kopnene mase s obimom od najmanje 100 metara, što je rezultiralo prethodno prihvaćenom cifrom od 6.852.

U najnovijoj studiji zvaničnici su koristili isti kriterij veličine, ali su prebrojali ostrva koristeći digitalizovane mape i uporedili informacije s prethodnim fotografijama iz zraka i drugim podacima kako bi isključili vještački obnovljeno zemljište, navodi agencija Kjodo.

Neke od 47 japanskih prefektura čine ogroman broj ostrva. Sjeverna prefektura Hokaido, jedno od četiri glavna ostrva, uz Honšu, Šikoku i Kjušu, ima 1.473, prema novom istraživanju, dok Nagasaki na jugozapadu ima 1.479.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.