open-navfaktor-logo
search
Ukazali mu povjerenje
Je li Čović legitimni predstavnik Hrvata kad za njega glasaju Srbi?
Kako je Dragan Čović trijumfovao u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji 
11.10.2018. u 16:31
get url
text

Kandidat HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva i ujedno predsjednik te stranke, Dragan Čović, uvjerljivi je pobjednik Općih izbora u tri općine sa većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji.

Prema rezultatima izbora koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, Čović je trijumfovao u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, osvojivši daleko veći broj glasova od svojih protivkandidata.

Tako je u Drvaru, općini u kojoj prema popisu stanovništva iz 2013. godine živi više od 91 posto Srba, glas Draganu Čoviću dalo 711 birača.

Kandidat Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović u toj je općini dobio 198 glasova, kandidatkinja HDZ-a 1990 Diana Zelenika 188, a skromnih 99 glasova građana Drvara dobio je Željko Komšić.

U Glamoču, gdje prema posljednjem popisu živi 43,5 posto Srba, za Čovića je glasalo 477 birača, za kandidata SDA Šefika Džaferovića 241, dok Željko Komšić ima 157 glasova.

U Bosanskom Grahovu, gdje Srbi čine više od 82 posto populacije, Čović je dobio 298 glasova birača i daleko iza sebe ostavio Jerka Ivankovića-Lijanovića (66 glasova), Fahrudina Radončića (55 glasova) te Željka Komšića (32 glasa).

Motive birača ne treba dovoditi u pitanje, pa se tom vrstom nagađanja nećemo baviti. Međutim, na osnovu izuzetno uspješnih izbornih rezultata Dragana Čovića u spomenute tri općine, postavlja se opravdano pitanje: je li Čović legitimni predstavnik Hrvata, ako su za njega glasali većinom Srbi u Federaciji?

Beskrupulozni nacionalistički udari koje ovih dana od lokalnih čelnika i kabadahija iz "legitimnih" hrvatskih općina, poput Gruda, Čapljine i Posušja, doživljava novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, daju za pravo svakome da preispituje i legitimitet Dragana Čovića, koji se evidentno ne može pomiriti sa katastrofalnim izbornim porazom.  

Stalno isticanje da su Komšića izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati, kao glavnog argumenta Čovića i HDZ-ovaca koji sebe smatraju jedinim kompetentnim i ovlaštenim da zastupaju interese hrvatskog naroda u BiH, potpuno pada u vodu pred ovakvim (ne)očekivanim izbornim rezultatima Dragana Čovića u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.  

U ukupnom zbiru glasova, Željko Komšić dobio je gotovo 80.000 glasova više od Čovića. Najnoviji rezultati, koje je jutros objavio CIK, pokazuju da Komšić ima ukupno 218.772 glasa (54,17 posto), dok je  Čović dobio 139.582 glasa (34,56 posto).  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.