U Sarajevu je predstavljena nova kompanija ESP BH čiji su osnivači BH Telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS.

Djelatnost novoosnovane kompanije je izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA koja će pravnim i fizičkim osobama omogućiti povezivanje za elektronsko plaćanje, roba, usluga, režijskih računa, kao i slanje novca i drugim korisnicima i to sve mobitelom.

OPA (Online Payment Platform) je inovacijska platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na nintech tržištu Bosne i Hercegovine. OPA povezuje korisnike i trgovce u tržišnom  lancu, stvarajući kompletno okruženje za mobilna plaćanja koje rezultira bogatim iskustvom i visokim stepenom zadovoljstva krajnjeg kupca, kroz uvođenje servisa plaćanja, rečeno je na press konferenciji prilikom prestavljanja ESP BH.

- Naziv kompanije ESP jer skraćenica od ekosistem plaćanja. Naš ekosistem plaćanja uspostavljen je kao inovativno i cjelovito rješenje i cilj je da krajnjim korisnicima i fizičkim osobama omogući brzo i sigurno korištenje OPA mobilne aplikacije. OPA platforma će krajem naredne godine imati u sistemu osim Raiffeisen i druge komercijalne banke – kazao je Bakir Ćelosmanović, direktor kompanije ESP BH.

OPA aplikacija dostupna je na Google Play i App Store i omogućava sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobilnim telefonom. Download, korištenje aplikacije, prijenos sredstava između korisnika aplikacije, te plaćanja kod trgovaca koji koriste OPA sistem je besplatno.