open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Jevrejski lider kritikovao napade na džamije
Predsjednik Vijeća centralnog jevrejskog komiteta u Njemačkoj Josef Schuster izrazio je zabrinutost zbog porasta ksenofobičnih napada posljednjih godina, čija su meta često Jevreji, muslimani, imigranti i izbjeglice
09.11.2018. u 21:00
get url
text

Predsjednik Vijeća centralnog jevrejskog komiteta u Njemačkoj Josef Schuster, jedan od najeminentnijih jevrejskih lidera u toj zemlji, upozorio je na porast netolerancije i nasilja protiv vjerskih manjina, imigranata i tražilaca azila u Njemačkoj, javlja Anadolu Agency (AA).

-Skandalozno je da je sve više džamija vandalizovano sloganima mržnje ili su mete napada u velikom obimu - rekao je Schuster u obraćanju na ceremoniji u sinagogi u Berlinu održanoj povodom 80. godišnjice Kristallnachta (Kristalne noći), pogroma njemačkih i austrijskih Jevreja koji je potakla i, kao ”spontane demonstracije”, organizirala nacistička stranka.

Izrazio je zabrinutost zbog porasta ksenofobičnih napada posljednjih godina, čija su meta često Jevreji, muslimani, imigranti i izbjeglice.

-Takvi incidenti, koji se dešavaju u Njemačkoj u 2018. godini, sramota su za našu zemlju - kazao je Schuster.

Optužio je krajnje desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) zbog podsticanja mržnje prema azilantima i muslimanima.

U Njemačkoj je proteklih godina prisutna rastuća islamofobija i mržnja prema migrantima izazvana propagandom ekstremno desničarskih i populističkih partija koje su u političke svrhe iskoristile strah građana od izbjegličke krize i terorizma.

Prema zvaničnim podacima, oko 950 muslimana i muslimanskih institucija bili su mete napada 2017. godine.

Najmanje 33 muslimana su povrijeđena u ovim napadima, uključuji i napade na muslimanke koje nose marame i napade na džamije i druge muslimanske institucije i organizacije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.