open-navfaktor-logo
search
Promocija u viši rang
KK Basket u prvoj takmičarskoj sezoni izborio plasman u A1 ligu, kapiten tima bh. reprezentativac
Košarkaši KK Basket iz Živinica izborili su plasman u A1 ligu. 
09.05.2023. u 18:40
get url
text

Basket je u nedjelju savladao ekipu Star Gen 78:46 i izborio historijsku promociju u viši rang.

Do velikog trijumfa predvodio ih je Haris Dedajić koji je postigao 21 poen, Denis Meštrić je dodao 16, a Ado Korkutović 13 ubačenih koševa.

Povodom plasmana Basketa u A1 ligu razgovarali smo sa Adom Korkutovićem, kapitenom tima iz Živinica.

Ono što je zanimljivo da je klub registrovan prošle godine, ali je već u prvoj takmičarskoj sezoni osvojio titulu.

- Klub je registrovan za nastup u seniorskoj kategoriji prošle godine, a osnovan je 2019. godine. Svoje utakmice igramo u Gradskoj dvorani Živinice – kazao je Korkutović na početku razgovora za Faktor pa nastavio:

- U rosteru su tri starija igrača, Denis Mestrić, Meris Mazalović i ja. Ostatak ekipe čine mlađi momci, rođeni 2000. godine i poslije – dodao je košarkaš Basketa.

Za KK Basket ove sezone je nastupao Haris Dedajić, košarkaš Budućnosti iz Bijeljine, člana Prvenstva BiH za košarkaše.

- U pitanju je dvojna registracija. U dogovoru sa trenerom Pandžom i upravom kluba odlučili smo da ga angažujemo kod nas za dvojnu licencu. Oni su nam izašli ususret i ovim putem želim da im se zahvalim na tome.

O planovima za narednu sezonu Korkutović je rekao:

- Što se tiče iduće sezone imamo neke igrače sa kojima razgovaramo. Cilj nam je ustabiliti se i sezonu završiti na sredini, evenutalno u gornjem dijelu tabele.

Naredne sezone Živinice će ponovo imati gradski derbi. Nekada su ga igrali KK Živinice i KK Spartanas, a od jeseni nas očekuje okršaj KK Živinice i KK Basket.

- Dvorana za derbije bude ispunjena u potpunosti. Mi ćemo i narednu sezonu ostati u Gradskoj dvorani – kazao je kapiten tima iz Živinica.

 

Gradska dvorana u Živinicama ispunjena do posljednjeg mjesta; Foto: KK Basket

Korkutović je i reprezentativac Bosne i Hercegovine u basketu 3x3.

- Osim mene, članovi reprezentacije su još dva igrača iz KK Basket, a to su Denis Mestrić i Meris Mazalović. U reprezentaciji sa nama je i Zlatko Golijanin iz Gradine Srebrenik.

Prije dva dana smo završili sezonu u ligi, jučer smo već krenuli sa pripremama za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Cilj nam je plasman. Idemo što spreminiji da pokušamo da osvojimo turnir i da se plasiramo na EP.

Tri reprezentacije sa turnira u Slovačkoj idu na EP, potrudit ćemo se da mi budemo među njima – kazao je za kraj razgovora Korkutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.