open-navfaktor-logo
search
FC Saarbrücken
Klub koji se takmičio u Francuskoj i Njemačkoj već je ispisao historiju DFB Pokala, može li do finala?
FC Saarbrücken najveće je iznenađenje fudbalske sezone u Njemačkoj koju je definitivno obilježio prekid izazvan pandemijom koronavirusa.
09.06.2020. u 19:17
get url
text

Saarbrücken je postao prvi tim u historiji DFB Pokala koji je kao četvrtoligaš stigao do polufinala najmasovnijeg takmičenja u Njemačkoj.

Večeras od 20.45 sati Saarbrücken će na domaćem terenu ugostiti Bayer Leverkusen, koji je proteklog vikenda poražen s 4:2 od Bayerna.

Najveće zasluge što se Saarbrücken nalazi među četiri najbolje ekipe u DFB Pokalu pripadaju golmanu Danielu Batzu kojem je portal Sofascore.com dao "desetku" za nastup u četvrtfinalu. Batz je prvo u 83. minuti kod rezultata 1:1 odbranio penal, a zatim je bio i heroj u penal-lutriji odbranivši četiri jedanaesterca.

Historija Saarske (Saarland) posebno je interesantna. Poslijeratno doba nakon Drugog svjetskog rata bilo je vrlo turbulentno u Njemačkoj. Država poražena u ratu bila je okupirana, a svi sportski kolektivi raspušteni. Saarska (Saarland), savezna država Saarbrückena, našla se pod francuskom okupacijom kao Saarski protektorat.

Francuzi su Saarsku, državu uz samu zapadnu granicu, planirali odvojiti od Njemačke i priključiti sebi. Saarska je tako dobila čak i vlastitu reprezentaciju koju je priznala i FIFA, a u kvalifikacijama za SP 1954. igrali su protiv budućeg prvaka svijeta – Zapadne Njemačke.

Okosnicu reprezentacije činili su upravo fudbaleri Saarbrückena, koji je, zanimljivo, u sezoni 1948./1949. osvojio francusku Ligue 2, ali nakon protesta ostalih klubova odbili su promociju u elitni rang. Nakon toga povukli su se iz francuskog fudbala i dvije godine igrali samo prijateljske utakmice.

U znak protesta osnovali su Internationaler Saarlandpokal, takmičenje koje se smatra pretečom današnje Lige prvaka.

Od 1952. godine saarski klubovi počeli su s procesom povratka u njemački fudbal, a Saarbrücken je u prvom nastupu u starom njemačkom prvenstvu osvojio drugo mjesto.

Međutim, Saarski protektorat postojao je još do 1957. godine, a Saarbrücken je tako kao predstavnik te tvorevine dobio priliku nastupiti u prvom izdanju Lige prvaka, tada još pod starim imenom Kup evropskih prvaka.

U prvoj utakmici prvog kola Saarbrücken je s 4:3 pobijedio Milan, ali je u revanšu italijanski velikan slavio s 4:1.

Saarbrücken je do nastanka Bundeslige 1963. znatno oslabio, pa je njihovo uvrštenje u novi elitni rang bilo podosta kontroverzno u to vrijeme. Pokazalo se to opravdanim jer su odmah uvjerljivo ispali, a u prvoligaškom društvu do danas će provesti još svega pet sezona.

Posljednji put ispali su 1993. nakon čega je počela era finansijskih problema i tavorenja po nižim ligama.

Protiv Bayera će večeras imati priliku za najveću utakmicu u povijesti mlađih navijača, samo je šteta što na stadionu neće biti navijača da uveličaju ovu veliku fudbalsku predstavu za Saarbrücken.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.