open-navfaktor-logo
search
Promjene u Izraelu
Knesset glasa o novoj vladi, kraj ere Netanyahua
Izrael se priprema danas okrenuti novu stranicu historije očekivanim glasanjem parlamenta koji bi trebao potvrditi "koaliciju promjene" i staviti tačku na vladavinu Benjamina Netanyahua, najdužu u historiji zemlje.
13.06.2021. u 09:00
get url
text

Knesset se okuplja na vanrednoj sjednici kako bi omogućio centristi i vođi opozicije Yaïru Lapidu i šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu da predstave svoju ekipu o kojoj će se potom glasati.

Ta koalicija u kojoj su dvije stranke ljevice, dvije centra, tri desnice i jedna arapska stranka, uspjela je skupiti većinu od 61 zastupnika parlamenta koji ih ima 120. Očekuje se da bude izglasana čime će s vlasti otići Benjamin Netanyahu koji se na čelu vlade nalazi 12 godina.

Novu koaliciju prve dvije godine vodit će Naftali Bennett, šef stranke Yamina, a potom Yaïr Lapid isto toliko vremena. Nakon glasanja u Knessetu, formalni prijenos vlasti održat će se u ponedjeljak u uredu premijera.

Netanyahuov Likud obećao je "mirni prijenos vlasti" nakon dvije godine političke krize obilježene četirima izborima koji su završili ili nemogućnošću formiranja nove vlade ili vladom jedinstva koja je trajala samo nekoliko mjeseci.

- Vlada će se zalagati za čitavo stanovništvo - vjernike, laike, ultraortodoksne, Arape - i to, bez izuzetka - obećao je Naftali Bennett, koji je bivši Netanyahuov saradnik, piše Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.