open-navfaktor-logo
search
Taktika spržene zemlje
Ko je Aleksandar Dvornikov, "Mesar iz Sirije", novi komandant ruskih snaga u Ukrajini
Priznajući da je pretrpjela "značajne gubitke u trupama" Rusija je imenovala novog generala za nastavak svoje sljedeće faze u agresiji na Ukrajinu. Riječ je o Aleksandru Dvornikovu, iskusnom vojniku koji je odigrao ključnu ulogu u sirijskom ratu, predvodeći jedinice koje su kasnije optužene da su počinile široko rasprostranjena zlostavljanja civilnog stanovništva, pa čak i zločine protiv čovječnosti.
12.04.2022. u 14:34
get url
text

Rusija do sada nije imala glavnog komandanta za sve svoje snage u Ukrajini. Dvornikov preuzima tu ulogu nakon skupih neuspjeha u početnoj kampanji, uključujući sve veći broj poginulih među ukrajinskim civilima, kao i logističke probleme i "greške" koje su usporile napredovanje ruskih trupa u Ukrajinu, prema američkim zvaničnicima.

Od početka agresije krajem februara, Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava potvrdio je smrt više od 1.600 civila, uključujući više od 100 djece. No ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi samo obalni grad Mariupolj mogao imati desetke hiljada mrtvih.

- Mariupol je uništen, ima desetak hiljada mrtvih, ali čak i uprkos tome, Rusi ne zaustavljaju svoju ofanzivu - rekao je tokom videokonferencije s južnokorejskim zastupnicima.

Grad je trenutno pod opsadom i nemoguće je provjeriti tvrdnju Zelenskog, no BBC je dobio svjedočanstva izbjeglica koje su uspjele pobjeći i opisao situaciju kao kritičnu. Kažu da su vidjeli tijela pokopana u plitkim grobovima i izgladnjele stanovnike kako umiru kada napuste svoja skloništa i odu po vodu. Sada postoji bojazan da će se humanitarna situacija pogoršati nakon imenovanja Aleksandra Dvornikova za generala ruske ofanzive na Ukrajinu.

Dvornikov se pridružio Sovjetskoj armiji 1978. nakon što je završio vojnu školu na ruskom Dalekom istoku. Njegova karijera je brzo krenula nakon što je postao komandir voda 1982. godine. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Frunze 1991. godine, usred raspada Sovjetskog Saveza. U 2000-ima, Dvornikov se borio u drugom ratu u Čečeniji i obnašao nekoliko visokih funkcija prije nego što ga je ruski predsjednik Vladimir Putin postavio na čelo ruskih trupa u Siriji 2015. godine.

Dvornikov je bio prvi komandant ruskih vojnih operacija u arapskoj zemlji, nakon što je Putin tamo poslao vojnike u septembru 2015. da podrže vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Rusija je Al-Assadu, koji se bojao svrgavanja sa vlasti, dala zračnu moć i pomogla mu da preokrene tok građanskog rata koji još uvijek bjesni u korist Rusije. Ali uz strašnu cijenu.

Pod Dvornikovom komandom ruske snage u Siriji su navodno slomile otpor uništavajući gradove granatiranjem, koristeći međunarodno zabranjenu kasetnu municiju. Nakon što je preuzeo komandu, Dvornikov je brzo uspostavio zračnu bazu u blizini sirijske sjeverozapadne obale i odatle vodio bombardere koji su uništavali mjesta i gradove u provinciji Idlib. Pad Alepa, drugog po veličini grada u Siriji, uglavnom je bio posljedica ruskih zračnih napada, koji su uništili velik dio lokalne infrastrukture, uključujući bolnice i škole.

Stalni napadi prisilili su milione Sirijaca da budu interno raseljeni ili da pobjegnu u druge zemlje. Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 350.000 ljudi već je poginulo u ratu koji je trajao više od desetljeća.

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, kazao je u intervjuu za američku mrežu CBS da je imenovanje ruskog generala poznatog kao "mesar iz Sirije" "u skladu" s ruskim vođenjem rata. Sullivan je istakao kako je ta vijest znak da Rusija planira održati politiku "spržene zemlje", odnosno uništiti apsolutno sve što bi moglo koristiti neprijatelju tokom napredovanja ili povlačenja.

- Vidjeli smo zvjerstva i ratne zločine i masovna ubistva i užasne i šokantne slike gradova poput Buče i raketnih napada u Kramatorsku - dodao je i dodao:

- Mislim da je imenovanje generala pokazatelj da ćemo vidjeti više toga.

Moskva je negirala da je ubila civile u Buči, okrugu na periferiji Kijeva, i opisala je izvještaje i video snimke tijela razbacanih po njezinim ulicama kao lažne vijesti. Međutim, bivši direktor CIA-e David Petraeus složio se sa Sullivanovim riječima.

- Rusi su u Siriji bili poznati po u osnovi 'depopulaciji' područja. To su učinili Alepu - rekao je Petraeus za CNN.

Putin je 2016. godine rusku sirijsku kampanju ocijenio uspješnom i dodijelio Dvornikovu odlikovanje Heroja Ruske Federacije, najviše počasne titule koja se može dodijeliti nekoj osobi u zemlji. Dvornikov je bio zapovjednik Južnog vojnog okruga od septembra 2016. To je vojna podjela koja uključuje Krim otkako je Rusija anektirala tu regiju 2014. godine.

Prema riječima stručnjaka, ovaj posao je Dvornikovu omogućio dobro razumijevanje regije Donbas, koja je postala prioritet Moskve od njezina povlačenja iz Kijeva.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u nedjelju da "nikakvo imenovanje bilo kojeg generala ne može izbrisati činjenicu da se Rusija već suočila sa strateškim neuspjehom u Ukrajini". "Ovaj general bit će samo još jedan počinitelj zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima", dodao je Sullivan.

Prošlog petka Rusija je priznala da je pretrpjela "značajne gubitke" u Ukrajini, jer je invazija ušla u svoj 44. dan. Glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov rekao je za britanski Sky News kanal da su žrtve bile "velika tragedija" za Rusiju. Također je rekao da se nada da će Moskva postići svoje ratne ciljeve "u narednim danima". Komentari Peskova uslijedili su nakon izbacivanja Rusije iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u četvrtak. Njegovo priznanje da je Rusija pretrpjela značajne žrtve iznenadilo je mnoge.

Dana 25. marta, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je 1351 njezin vojnik poginuo u borbama, ali Ukrajina procjenjuje smrt Rusa na gotovo 19.000. Procjene ruskih gubitaka ni Rusije ni Ukrajine ne mogu se nezavisno provjeriti, a analitičari su upozorili da Rusija možda podcjenjuje svoju stopu žrtava, dok je Ukrajina možda napuhuje kako bi podigla moral. Zapadni čelnici vjeruju da je između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika ubijeno od početka rata, piše Stav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.