open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji aktivista
Ko je bio Nizar Banat, otvoreni kritičar koji je umro u pritvoru palestinske vlasti?
Smrt Nizara Banata ubrzo nakon što su ga snage Palestinske uprave (PA) zadržale u ranim jutarnjim satima u prošli četvrtak izazvala je šok i bijes na okupiranoj Zapadnoj obali, što je natjeralo demonstrante da izađu na ulice.
29.06.2021. u 08:10
get url
text

Međutim, postavlja se pitanje ko je bio Banat, i zašto je njegova smrt, koju su neki okarakterisali kao atentat, toliko značajna?

Istaknuti palestinski politički aktivista i zagovornik slobode govora bio je poznat po svojim otvorenim videozapisima na društvenim mrežama u kojima kritizira PA zbog korupcije, kao i po sigurnosnoj koordinaciji s izraelskom vojskom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Banatova porodica optužila je snage sigurnosti Palestinske uprave da su ga ubile nakon što su u četvrtak napale njegovu kuću, pretukle ga i odvele u polusvijesti.

Nekoliko minuta prije njegovog hapšenja objavljen je post sa Banatovog Facebook profila.

- Sada vlast hapsi političkog aktivistu Nizara Banata i oduzima mu svu imovinu, uključujući računare i telefone, i brutalno ga napada - navodi se u objavi.

Banat je živio u gradu Dur u južnom dijelu Zapadne obale, a iza sebe je ostavio suprugu i petero djece.

Bio je poznat po širokom poznavanju palestinske političke i društvene historije, često se prisjećajući anegdota o Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) sedamdesetih ili britanskom mandatu u Palestini prije 1948. godine.

Njegova Facebook stranica, na kojoj je objavljivao videozapise i postove, ima 114 hiljada pratilaca.

Banat je hapšen i zatvaran nekoliko puta. Svaki put u zatvoru je ostajao po nekoliko mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.