open-navfaktor-logo
search
Giro
Kolumbijski biciklist Gaviria drugi put zaražen koronavirusom
Kolumbijski biciklist Fernando Gaviria, član ekipe UAE Team Emirates, po drugi je put u razmaku od pola godine zaražen koronavirusom, otkrilo je testiranje provedeno u ponedjeljak na učesnicima Gira d'Italia uoči današnje, 16. etape.
20.10.2020. u 14:15
get url
text

Uz Gaviriju je pozitivan rezultat na testiranju imao i jedan od članova pratećeg osoblja francuske ekipe AG2R La Mondiale.

- Gaviria je odmah stavljen u izolaciju, dobro se osjeća i potpuno je bez simptoma. Svi ostali biciklisti i prateće osoblje su bili negativni, a danas će ponovno biti podvrgnuti testiranju. Timska ljekarska služba pozorno prati situaciju i čini sve kako bi mogli sigurno nastaviti dalje - stoji u saopćenju koje je objavio UAE Team Emirates, čiji će članovi ostati u utrci, za razliku od nizozemske ekipe Jumbo Visma koja se cijela povukla nakon što je njihov glavni vozač Steven Kruijswijk bio pozitivan na testiranju provedenom prije devet dana.

Fernando Gaviria je prvi put zaražen novim koronavirusom u martu, za vrijeme utrke po Ujednjim Arapskim Emiratima i tada je gotovo mjesec dana proveo na bolničkom liječenju u Abu Dhabiju, dok još u svijetu nije bilo proglašeno stanje pandemije.

Gavirijin boravak u bolnici se odužio jer nikako nije mogao dobiti tri uzastopna negativna nalaza na testiranju, iako je imao samo blage simptome COVID-19. Prisjećajući se tadašnjih događaja Kolumbijac je izjavio da je samo dva dana imao povišenu temperaturu te da nakon toga nije više ni kašljao, ni osjećao bol u plućima.

- Morao sam dugo čekati na negativne rezultate, ali svo to vrijeme sam se osjećao normalno - rekao je 26-godišnji kolumbijski sprinter koji se takmičenjima vratio krajem augusta.

Ovogodišnji Giro mu nije bio za posebno pamćenje, jer mu je najbolji plasman bilo sedmo mjesto osvojeno u 11. etapi.

Njegov slučaj će, svakako, zaintrigirati doktore i znanstvenike, s obzirom na to da su slučajevi ponovnog obolijevanja od COVID-19, odnosno ponovne zaraze novim koronavirusom do sada bile iznimka.

Što se sudbine Gira d'Italia tiče, posljednje testiranje je dalo ohrabrujuće rezultate za organizatore s obzirom na to da je prije sedam dana bilo osam pozitivnih osoba među biciklistima i pratećim osobljem, nakon čega je tim EF Pro Cycling u otvorenom pismu zatražilo prekidanje Gira. U ponedjeljak su testirane 492 osobe i bila su samo dva pozitivna slučaja pa je sada prilično izvjesno da će Giro biti dovršen u cijelosti te da će novi pobjednik biti krunisan u nedjelju, 25. oktobra, u Milanu, prenosi Fena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.