open-navfaktor-logo
search
Rast dionica
Kompanija Tesla se popela na vrh liste, vrijedi više od Coca-Cole i Disneyja
Tesla, kompanija Elona Muska koja se bavi proizvodnjom automobila, popela se na vrh liste najvrjednijih proizvođača u 2020. godini.
02.07.2020. u 08:26
get url
text
Elon Musk

Tako je prestigla Toyotu po tržišnoj vrijednosti, te je postala najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu. Odmah na drugom mjestu je Toyota, dok je od Volkswagena Tesla vrjednija više nego duplo.

Toyota je nakratko bila na prvom mjestu, ali najnoviji podaci pokazuju da je Elon Musk ponovo preuzeo vrh. Tržišna vrijednost Tesle sada iznosi oko 184 milijarde američkih dolara, što je za 4,3 milijarde više nego Toyota.

Tesla je također vrjednija od Coca-Cole, Disneyja, Cisca, Mercka i Exxon Mobila.

U proteklih godinu dana dionice Tesle porasle su za gotovo 350 posto, dostigavši procijenjenu vrijednost veću za sedam puta nego lani u isto vrijeme. Mnogi još uvijek Muskovu kompaniju smatraju precijenjenom, s obzirom na isporučene količine automobila u svijetu.

Mnogi smatraju Teslu tehnološkom kompanijom, a ne automobilskom. U proteklih 12 mjeseci, zaključno s 31. martom 2020. godine, Tesla je isporučila nešto manje od 400.000 električnih vozila u cijelome svijetu.

Sada postoji samo 19 kompanija na njujorškoj berzi koje su vrjednije od Tesle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.