open-navfaktor-logo
search
Demantira spekulacije
Košarac: Izvoz pilećeg mesa u EU nije obustavljen niti ugrožen
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da izvoz mesa peradi, proizvoda od mesa peradi i jaja za preradu iz BiH u Evropsku uniju nije obustavljen niti ugrožen.
31.03.2021. u 10:15
get url
text

- Pojedine strukture su u proteklom periodu iznosile različite dezinformacije i spekulacije o zabrani izvoza pilećeg mesa i industrijskih jaja na evropsko tržište, između ostalog, pominjući mogućnost da će BiH 31. marta ostati bez dozvola za izvoz u EU. Zabrane izvoza neće biti, tako da domaći peradari nastavljaju neometan plasman svojih proizvoda na tržište EU - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, jedna od obaveza BiH kada je u pitanju izvoz mesa peradi i proizvoda mesa peradi na evropsko tržište je provođenje testiranja na određene zarazne bolesti.

- Poteškoće su se pojavile zbog neprovodive i neadekvatne odluke iz 2005. o određivanju referentnih laboratorija u BiH, koje su trebale izvršiti ta testiranja. Ta odluka nije u skladu sa standardima EU. Nažalost, prethodna struktura Ministarstva u potpunosti je zanemarila problem, što je potpuno nedopustivo i neprihvatljivo - ocijenio je Košarac.

Napomenuo je da se, po preuzimanju ministarskog mandata, aktivno posvetio rješavanju tog nasljeđenog problema, što je rezultiralo pozitivnim ishodom za domaći peradarski sektor.

- Cijeneći potrebe naših izvozno orijentisanih peradara, kontinuirano smo sarađivali sa Delegacijom EU u BiH, Evropskom komisijom i nadležnom evropskom laboratorijom u Veneciji, te u konačnici došli do ad hoc rješenja, koje osigurava nastavak neometanog izvoza pilećeg mesa u EU - naglasio je ministar Košarac.

Istakao je da će Ministarstvo u saradnji sa nadležnim institucijama u narednom periodu raditi na sistemskom rješenju pitanja referentnih laboratorija, koje će dostaviti Vijeću ministara BiH na usvajanje.   

- Opredijeljeni smo da kreiramo politike koje će značiti otvaranje novih tržišta za domaće proizvođače, što je jedna od mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Pri tome, veliku pažnju posvećujemo EU, koja je i dalje naš glavni spoljnotrgovinski partner. Zbog toga je važno da nastavimo neometan izvoz piletine i jaja za preradu, te da omogućimo plasman konzumnih jaja i crvenog mesa na evropsko tržište - zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.